Учители се притесняват, че акцентът ще бъде изместен върху „патриотичните ценности”

Няколко десетки хиляди души, повечето преподаватели от цяла Полша, излязоха днес във Варшава на протест срещу голяма образователна реформа, подготвяна от консервативното правителство, предаде БГНЕС.

По темата

Събралите се на площад "Пилсудски" демонстранти скандираха "Не на хаоса в училищата" и "Спрете образователната реформа". 

Призовавам министър-председателката Беата Шидло да не унищожава постиженията на образователната система, заяви на протеста началникът на главния учителски синдикат Славомир Броняж. Той призова обществото да се надигне срещу проекта на образователната министърка Анна Залевска.

Съгласно нейния план сегашната образователна система, която се дели на три степени - начално училище, прогимназия и гимназия - ще бъде заменена от двустепенна система, като бъде ликвидирана прогимназията.

Освен че по този ще бъдат загубени работни места, учителите се страхуват, че ще бъдат изменени сериозно и учебните програми, така че акцентът да бъде върху "патриотичните ценности". Те критикуват и бързината, с която се планира въвеждането на реформата, което според тях крие риск да им бъдат наложени набързо скалъпени учебни програми.