Кой е отговорен за психично болните у нас?

54-годишният Пламен е с диагноза параноидна шизофрения от около 15 години. Той живее сам. В семейството му параноидната шизофрения е наследствена. Довела майка му до самоубийство, а сестра му издъхнала в психиатрия.

Единствените хора, които се грижат за него, са съседите му от блока. За да запазят не само неговия живот, а и своя собствен.

Пращат в психиатрична клиника опасния мъж, нападал хора в София

За него, по документи, трябва да се грижи далечна роднина, която от години живее в Америка. Тя си идва рядко, а здравето на мъжа е само негова отговорност и притеснение за съседите. Заради собствената им сигурност съседите се грижат за Пламен. А инстиуциите вдигат ръце.

За да се овладее състоянието на Пламен и да бъде настанен в болница, съседите трябва да сезират прокуратурата. А само с решение от съда той може да бъде настанен за принудително лечение. Процедурата понякога може да се проточи до три месеца.

След нашата намеса социалните са задействали процедура по намиране на защитено жилище за Пламен. А докато това стане, ще взема сам решения за живота си и сам ще преценява дали да взема лекарствата си. И така… до следващия път.

Повече по темата гледайте във видеото.

Стажант-репортер: Глория Николова