Владимир Пенев не може да носи наказателна отговорност за действията си

Опасният психично болен мъж, който от две седмици напада и заплашва хора в центъра на столицата, ще бъде принудително настанен в клиника, предаде Дарик.

34-годишният Владимир Пенев беше освободен от ареста в понеделник и ден по-късно отново нападна човек на улицата. Заради психиатричната си диагноза, той не може да носи

По темата

наказателна отговорност за действията си и ще бъде настанен в психиатрия за срок от един месец, в който ще бъде изследван.

Жертвата отново е негов познат от квартала, където е живял преди повече от 10 години. 

Според експертът, Пенев страда от параноидна шизофрения с епизодични обостряния и без поддържаща терапия той става подвластен на психотичните си състояния и преживявания, както и неконтролируем. Заради агресивното му поведение прокуратурата поиска Пенев да бъде настанен в клиниката в Ловеч, където има условия за строг режим.

Според една от жертвите му Благой Ангелов, който едва не бе убит след намушкване с нож през октомври, страната ни е непосилна да се справя с подобни казуси: "Най-малкото защо ние не знаем, че той е на свобода. Мен като ме намушка четири пъти, какво да разчитам на полиция и прокуратура. Ако не се беше стигнало до това нападение, ние въобще не знаехме. Както ни обясниха по закон могат да го задържат най-много 6 месеца, а те ги пускали на втория заради липса на финанси. Държавата е безсилна. Трябва да чакаме поредното нападение".

Ангелов обясни, че недоумява защо отговорните органи в лицето на МВР и прокуратурата са допуснали в понеделник Владимир Пенев да бъде пуснат на свобода.

Единствената надежда на пострадалите е той да замине в Белгия, тъй като има двойно гражданство.

Източник: Dariknews.bg

Припомнете си подробности по случая.