В главната роля е френският актьор Реда Катеб

Организаторите на 67-ия международен филмов фестивал в Берлин избраха филма "Джанго" за джаз китариста Джанго Райнхард, да открие изданието на форума на 9 февруари, съобщиха световните информационни агенции.

По темата

Продукцията е режисьорски дебют на Етиен Комар, който се е изявявал като сценарист и продуцент във филми като "За хората и боговете" (2010) и "Моят крал" (2015). Той е и сценарист на "Джанго". В главната роля е френският актьор Реда Катеб. 

Въпреки, че е известен музикант и днес се приема за баща на циганския суинг, навремето Джанго Рейнхард е преследван от нацистите, защото има циганско потекло.

Лентата се фокусира върху бягството му от окупирания от нацистите Париж през 1943 г. Директорът на фестивала Дитер Кослик каза, че "постоянната опасност, криенето и зверствата, извършени срещу семейството на музиканта, не могат да го спрат да свири".

"Джанго" е сред 20-те филма от конкурсната програма. Статуетката "Златна мечка" и другите награди на фестивала ще бъдат връчени от жури с председател холандският режисьор Пол Верховен на 18 февруари.