Проветрявайте редовно, но за кратко

Близо една трета от електроенергията, използвана в домакинството отива за отопление, показват статистическите данни. Около 12% от ел. енергията се използва за охлаждане, също толкова отива и за затопляне на водата.

Само 11% се използват за осветление, а 9% отиват за използването компютри и друга електроника. Хладилниците и фризери поглъщат около 8% от електроенергията, използвана в домакинството. 

Ето и няколко съвета как ефикасно да затоплите помещенията у дома:

1) Отоплителните тела трябва да се поставят на подходящо място в стаята, за да се постигне равномерно разпределение на топлината. Мощността на уредите трябва да е съобразена с размера на помещението.

2) През нощта отоплителните уреди трябва да се настроят да поддържат по-ниска температура, без помещенията да се охлаждат напълно. Намаляването на стайната температура през нощта (най-много с 5 °C) значително пести енергия.

3) Не е препоръчително да преграждате уредите за отопление с мебели, нито да ги покривате с дрехи за сушене, защото така губите до 20% от енергията.

4) В студените месеци не оставяйте вратите отворени към помещения, които не се нуждаят от отопление. Добре е уредите да имат вграден термостат за поддържане на стайната температура. Управлявайте отоплителната инсталация според външната температура иизползвайте възможностите на електроуредите за програмиране, за да спестите електроенергия, без да нарушите комфорта си.

5) Отоплявайте помещенията съобразно нуждите си. Нагласете температурата на 15 °C, когато ще отсъствате до 2 дни, и на 12 °C при по-дълго отсъствие или настройте термостатните вентили на функцията за защита от замръзване.

6) Проветрявайте редовно, но за кратко, с широко отворени врати/прозорци – така ще запазите топлината на стените. Открехнатите прозорци водят до по-голям разход на енергия. По-добър вариант е по-честото проветряване за около 5-10 минути.