Причината е човешката дейност

60% от приматите в световен мащаб - от горили до гибони, са застрашени от изчезване заради човешка дейност, показва ново проучване.

„Това наистина са последните мигове за много от тези създания“, заяви антрополога от Университета в Илинойс проф. Пол Гарбър, който е и един от авторите на проучването, цитиран от БГНЕС.

Според екипа около 75% от всички видове примати имат намаляващи популации. При някои видове лемури, маймуни и човекоподобни маймуни са останали само по няколко хиляди индивида. Сред тях са котешкият лемур, узунгванският червен колобус, черната чипоноса маймуна и горилата. Едва 30 екземпляра са останали в света от хайнанския гибон.

Сред основните причини за бързото изчезване на тези видове са ловът, незаконната търговия и загубата на хабитат, причинена от хората, които продължават да секат дървета, строят пътища, копаят мини и култивират земя.

„Приматите оцеляват в дивата природа на страни като Китай, Мадагаскар, Демократична република Конго, Индонезия и Мадагаскар“, посочва Гарбър.

В доклада се споменава също, че едва четири държави са дом на две трети от всички примати – Бразилия, Демократична република Конго, Индонезия и Мадагаскар.

„За жалост през следващите 25 години много от тези видове примати ще изчезнат, освен ако не направим запазването им световен приоритет“, посочва още Гарбър.

Според изследването едно от решенията за това е намаляване темпа на разрастването на човешките популации, като по този начин се ограничи контакта между териториите на човека и приматите.