Има ли кой да върне славата им?

Знакови софийски бани ще рухнат всеки момент. Заключенията са на общината, която се кани да ги спасява с европейски средства. Плановете обаче предизвикаха и обществен отпор. Защо и какво е състоянието на баните, паметници на културата?

Това беше гордостта на София, Горна Баня. Даже се редяха на опашка да се къпят и да се лекуват. Опашките пред баните отдавна са в историята. Така е и в жк.„Овча Купел”.

По темата

Преди да рухне съвсем, банята всъщност е отворена за посетители, един от входовете е тук. В момента сградата няма стопанин - тече процедура по прехвърлянето й от министерството на здравеопазването на общината. Защо е докарана дотук - последният отговор е от последното редовно правителство.

„Имаме всичко на всичко 15 млн. лв., които предпочитаме да инвестираме в таваните на болници, за да не падат по деца и майки, отколкото нямаме възможности, за това търсим друг тип решения”, казва Бойко Пенков, бивш заместник-министър на здравеопазването.

Например - приватизация и реален риск банята да стане лъскава офис сграда. В разрез с обществения интерес.

Софиянци и гостите на столицата със спомени отпреди 1988 г. помнят как са идвали тук, плащали са 24 стотинки за билет, за да ползват ресурсите на минералната баня.

Новият собственик на минералните бани, общината, смята да ги осъвремени с възможностите на 21-ви век. Спа програмата е поверена на рехабилитиран експерт.

„Ще запазим минералната вода като естествен продукт, но ще имаме и енотерапия. Представлява всъщност лечение чрез компреси от вино. Проектът е изключително силен, събран е цветът на българските учени”, разказва доц. Бистра Димитрова, ръководител на спа програмата.

Целта е проектът да бъде финансиран с европейски средства. Такава възможност има, по програма "Наука и интелигентен растеж". Условието е освен спа процедури, в Овча Купел и Горна Баня да се развива и наука. Това изправи нащрек гражданския комитет „Термално-Нормално”. Нещо повече, къпането ще е безплатно за тези, които решат да се включат в развитието на науката.

Банята в Банкя помни и до 300 000 къпания на година. Сега тя чака своя инвеститор, за да възвърне прежния си блясък.

По ирония с днешната действителност, в тази сграда е заснето прословутото несъобразяване на българина с ценностите. От това място Георги Калоянчев скача в басейна, за да увековечи епизода „Бай Ганьо в банята”. Ето я байганьовщината с днешна дата.

Повече по темата гледайте във видеото.