Какво става с изоставените архитектурни съкровища?

 

Жълт картон за институциите, които не са се погрижили за културното наследство под тяхна опека. До дни предписания за незабавни мерки ще получат Светият синод - за Богословския факултет, и Здравното министерство заради Минералните бани в „Овча купел” и „Горна баня”.
Неотдавна впечатляващата архитектура на банята в „Овча купел” предизвиква фотографското любопитство на Здравко Йончев.


„Отвън човек като погледне фасадите, нещата са в доста лошо състояние”, обяснява фотографът Здравко.


Изпочупените прозорци и олющени стени са само малка част от видимите на пръв поглед поражения.


Построена през 1933 г. банята в „Овча купел” е един от най-посещаваните балнеоложки цетрове до края на 80-те години. Днес обаче тъне в разруха.


Обективът на фотографа надниква и зад заключените врати на пустеещата старинна постройка. Така се ражда идеята за изложба, която да напомни за забравените Минерални бани на София.


Оказа се, че банята в „Овча купел” не е единствената, която стои под ключ. Тази в „Горна баня” също е затворена от години, а състоянието й е не по-малко плачевно - отпадъци, рисунки по стените и падаща мазилка. Здравко прави снимки и тук. И отново не се ограничава само до фасадата на сградата.


„Над входа има тераса, има решетки, покатерих се, минах през прозорците, твърдо бях решен да покажа тази сграда”, казва Здравко.


Показването и на двете бани обаче не било, за да се види разпада, а обратното.


„Да покажа архитектурата, да покажа елементите, да покажа ценността, а няма как да се избегне разрухата, защото това е снимка. Запечтваш едното и няма начин без другото”, казва още Здравко.


И тъй като другото все повече бие на очи, идва и отговорът на институциите. До дни Министерството на здравеопазването, което е собственик на двете бани, ще получи предписания.


„Стари сгради, трябва да се вземат мерки, очевидно те имат висока културна ценност, която трябва да се опазва”, на мнение е зам.-кметът на Столичната община д-р Тодор Чобанов.


Здравното министерство е готово да направи обследване на сградите. За реставрацията им обаче най-вероятно ще търси инвеситор.


„Имаме всичко на всичко 15 милиона, които предпочитаме да инвестираме в таваните на болници, за да не падат по деца и майки, отколкото нямаме възможности, затова търсим друг тип решения”, коментира зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков.


А разрухата, в която са оставени да тънат емблематични архитектурни съкровища, Здравко определя така: „Олицетворяване на българския съвременен свят”.


Надява се изложбата, която открива утре в НДК, поне малко да помогне за опазването на културните паметници в бъдеще.


Повече по темата гледайте във видеото.