Тя бе обвинена, че е доставяла на болници силно разредени дезинфектанти

Румънска фармацевтична компания бе обвинена, че е доставяла на болници силно разредени дезинфектанти. Скандалът, който разтърси румънската здравна система, стигна до съда, съобщиха прокурори, цитирани от "Франс прес" и БГНЕС.

По темата

Компанията „Хекси Фарма“, нейната директорка Флори Дину и химикът Михай Лева са обвинени, че са възпрепятствали борбата със силно заразни болести в няколкостотин здравни заведения в Румъния. Компанията е обвинена и в използване на фалшиви продукти.

Аферата стана публична след медийно разследване на голям брой инфекции, често с фатален край, при лекувани в болница пациенти. Обикновено тези случаи се потулвали. От 41 продукта, продавани от „Хекси Фарма“ в продължение на 6 години, от 1 юни 2010 до 16 май 2016, 39 са се оказали с несъответстваща концентрация на активните съставки и дезинфектираща ефективност. Те са били предоставени на 340 здравни заведения в Румъния.

При разследването са дадени два примера за тези несъответстващи на изискванията продукти – един, който не съдържа обявените активни съставки, и друг – който има дезинфектираща концентрация два пъти по-ниска от обявената. При проверка в началото на май здравните власти са открили несъответстващи на нормите дезинфектанти в 50 болници, включително и девет от най-големите в Букурещ.

Скандалът доведе до подаване на оставка от здравния министър Патрисиу Кадариу. Ръководителят на компанията Дан Кондреа се самоуби през май, като се блъсна с всичка сила с колата си в дърво. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook. Там очакваме и вашите коментари.