Паоло Кортези беше изтеглен от Католическата църква, след като стана обект на заплахи

Отпътуването от България на католическия свещеник Паоло Кортези предизвика остри реакции у нас. Той беше изтеглен от Католическата църква, след като стана обект на заплахи и обвинения заради това, че предложи подслон на  семейство от Сирия. В знак на протест отецът обяви стачка, а Католическата църква обяви, че спира помощите, които традиционно отпуска за хората в Белене.

По темата

Изключително гневен бе бившият игумен на манастира в село Кладница край София отец Рафаил.

Отец Паоло Кортези пристига в България през 2013 година, за да поеме католическата енория в Белене. Миналото на града обаче, определя българското бъдеще на италианския свещеник. От първия му ден в крайдунавския град, целта му една - създаване на парк-мемориал с музей на мястото на бившия концлагер на остров Персин.

Няколко месеца след като ви разказахме за отец Паоло, бившия Втори обект на остров Персин е почистен, ремонтиран и подготвен за поклонение пред жертвите на режима. Година по-късно, в поклонението се включва и президентът Росен Плевнелиев. А италианският свещеник получава почетния знак на президента.

В началото на март, отецът приема в енорията си семейство бежанци от Сирия. По призива на папа Франциск. Така в Белене пристигат семейство Албакри от Дамаск. Той - инженер, тя - преводач. Преди година бомба изравнила дома със земята. В Белене мечтаят за къща с двор, работа и приятели. Искат да запишат 23-годишната си дъщеря в университета в Свищов, а 15-годишния си син в училище. На 3-и март поднасят цветя в чест на националния ни празник. Тогава съгражданите им научават за тях.

Ден по-късно семейство Албакри си тръгна от Белене. Заради страх. А два дни след това отец Паоло напусна България. По думите му, защото ръководителите му пожелали така.

Целия репортаж гледайте във видеото.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.