За решението той обяви в личната си страница във Facebook

Католическият свещеник Паоло Кортези, който опита да приюти семейство сирийски бежанци в Белене, си тръгва от България. 

За решението той обяви в личната си страница във Facebook. Като причина за оттеглянето си Кортези посочва заповед от Католическата църква в Рим, която е наредила той да се върне в Италия. 

Скандалът между свещеника и общността в Белене започна, когато той поиска да приюти в църквата семейство сирийски бежанци, а жители на града се вдигнаха на бунт и ги принудиха да напуснат.

След това Паоло Кортези обяви гладна стачка, а католическата църква в града прекрати временно дейността си в знак на протест. 

По темата

На 7 март Христо Пройков, председател на Епископската конференция на Католическата църква в България, заяви:

„Семейство Албакри е дошло в България законно, има получен статут, което означава, че членовете му имат всички права като на българските граждани, без правото да гласуват и да участват в армията. Сред правата им е и това – по свой избор да определят в кое населено място да се установят и да положат основите на своя нов живот, с честен труд и в мир със съседите си.

С оглед на всичко това, представителите на католическата общност в България ще продължаваме своите действия в подкрепа на изпадналите в нужда, защото вярваме, че на протегната ръка, трябва да се отвърне с отворени обятия, както казва папа Франциск: „Тези, които приемат прегръдката на Отца, от своя страна - отварят обятията си, за да могат всички да бъдат обичани като деца и да се чувстват „у дома“ в голямото човешко семейство”.

В централният католически храм в Белене и църквата Свето Антон е пусто. Службите са отменени с писмено съобщение. Католиците в Белене не са наясно какво се случва с Паоло Кортезе. Православният свещеник отец Трайчо се е опитал да разговаря с Паоло, за да се потуши напрежението в Белене, където две трети от населението са католици. Според Божия служител до скандала се е стигнало, заради грешки на Кортезе в седемгодишното му пребиваване в България.

"И се включи малко в политиката. В неправилна посока. Вместо да се отразява положението, в което се намира народа и да облекчава техните страдания, той наистина им помагаше материално на някои от тях. Но не можа да докара духа на българина", обясни православният свещеник отец Трайчо. 

Католиците в Белене с нетърпение очакват неделната литургия, която ще проведе, според съобщението в храма, в неделя от 16 часа, за да видят кой ще я води.

Репортер: Мартин Георгиев

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.