Заточени в отдалечени колиби, някои от тях умират или биват нападани

Физическото съзряване на една девойка винаги е вълнуващо събитие – и за нея, и за семейството ѝ. Поне в повечето общества е така. В някои части на Непал обаче смятат месечния цикъл за нещо скверно и достойно за презрение. Там още спазват опасния обичай Чаупади, свързан с хиндуизма. Всеки месец, когато настъпи цикълът им, момичетата и жените биват пропъждани в усамотени, набързо скалъпени колиби. Там те прекарват по една седмица в ужасяващи условия. 

По време на престоя си някои от тях са изнасилвани или отвличани. Други умират от ухапвания от змии или се задушават при пожари, възникнали от огньовете, които палят, за се предпазят от студа.

Фотографката Палуми Басу посети "заточениците" и засне тяхното тежко ежедневие.

ВИЖТЕ В КАКВИ УНИЩОЖИТЕЛНИ УСЛОВИЯ ЖИВЕЯТ ТЕ 

През 2015-а година тази традиция беше обявена за незаконна, но това така и не спря жителите на някои от отдалечените региони да продължат да я спазват. Разглеждани като нечисти, недосегаеми и потенциални носители на бедствия за хора и животни, всеки месец тези жени се превръщат в затворници. Всяка от „пленниците” трябва да стои напълно сама. Те нямат право да общуват или да получават храна. Оцеляват единствено с вода. А някои от тях изобщо не оцеляват.  

Редактор: Гергана Тенева

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.