Серията скулптури са дело на артиста и дизайнер Ирина Томова-Erka

София осъмна със седем нови паметника на жени. Артистичната акция, озаглавена ПАМЕТНИК #1, е протест срещу липсата на монументи, посветени на жени от историята ни, съобщиха от Българския хелзински комитет.

Серията скулптури са дело на артиста и дизайнер Ирина Томова-Erka. Те са всъщност нейни автопортрети и са боядисани в ярки цветове.

СНИМКИ ОТ ЖЕНСКИТЕ ПАМЕТНИЦИ ВИЖТЕ ТУК

Женските бюстове са разположени на централни софийски локации по време на тайна акция рано сутринта в сряда, 22 март.

“Основният смисъл на акцията е предявяване на претенция към публичното пространство. То, също както и историята, принадлежи и на жените, ето защо си го изискваме. В миналото ни има страхотни, вдъхновяващи жени, но техните постижения на практика са изтрити. В тези скулптури аз съм всяка жена. С акцията искам да дам на жените нещо, което им се дължи, и десетилетия наред им се отказва - място и признание”, казва Erka.

Тя добави, че по официални данни на Столичния общински културен институт по-малко от 6% от всички мемориални обекти (повечето от които паметни плочи) на територията на София, са посветени на жени.

Акцията ПАМЕТНИК #1 е в подкрепа на кампанията “Паметни жени”, която цели да популяризира постиженията на жените в историята ни.

“Липсата на паметници, посветени на реални жени, засилва погрешното мислене, че жените нямат значими постижения или че не са допринесли за развитието на демократичното общество”, заяви Светла Баева, директор на програма “Кампании и комуникации” в БХК.

До края на месеца всеки може да подкрепи ТУК декларацията до Столичната община и да гласува в анкетата на кого да е първият паметник, посветен на жена. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.