Медията подкрепя национална залесителна кампания и инициативата “Когато станем 100 000 – ще посадим гора”

Над 50 хиляди дръвчета ще бъдат засадени из цяла България в рамките на Национална залесителна кампания – пролет 2017, организирана от инициативата "Когато станем 100 000 – ще посадим гора". Кампанията ще продължи през март и април и ще включва десет акции, в близост до някои от най-големите градове у нас. Нова Броудкастинг Груп подкрепя инициативата, организирана от www.gorata.bg. Това е част от цялостната стратегия на медията за показването и популяризирането на добрите примери за грижа и опазване на околната среда сред децата и младите хора в България, както и за трайното подобряване на живота и създаване на перспективи за по-сигурно бъдеще на българските децата.  

Стартът на кампанията беше даден тази събота край Велико Търново, в близост до село Вонеща вода.

“3300 дръвчета ще засадим днес. По-голямата част от тях са церове, което е вид дъб, който живее 400-500 години и това е прекрасно, защото ще ни надживеят и ще оставим нещо след нас”, разказа инициаторът на кампанията Никола Рахнев.

По темата

Мястото за залесяване не е подбрано случайно – в местността има ерозийни проблеми и гората е пострадала от вредители, което е наложило изсичането на част от дърветата.

Над 20 000 дървета ще бъдат засадени в рамките на десет масови залесявания на територията на цялата страна в периода 18 март – 9 април. Най-големите от тях предвиждат фиданките да оформят нови гори край Пловдив (18 март), Велико Търново (25 март), Варна (26 март), Разград и Шумен (1 април) София (1, 2, 8 и 9 април). Всички са добре дошли да последват първата част от народната мъдрост, която гласи, че "всеки човек в живота си трябва да засади поне едно дърво, да построи къща и да отгледа дете".

Организаторите канят всеки желаещ да посади дърво и осигуряват фиданки и инструменти. Събитията близо до вас можете да разгледате на www.gorata.bg.

Как нашият репортер Мартин Георгиев засади дърво и повече за каузата гледайте във видеото.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.