"Членството ни в ЕС е най-големият гарант за нашето икономическо развитие", коментира президентът Радев

След споровете около отменената наредба за бежанците президентът Румен Радев поиска по-строги критерии за интеграция на мигрантите. Държавният глава обсъди сигурността и охраната на границите ни с председателя на Европейския съвет Доналд Туск, който е на посещение в София.

По темата 

Задълбочен анализ и оценка на риска преди да се създава система за уседналост на бежанците, иска президентът. Според него доскорошната регулация била само формална.

„Интеграция без ясни механизми и критерии за интеграция води изолация и радикализъм, каквито наблюдаваме в някои европейски страни. Лоялното членство не означава буквално копиране на регулации, а взимане на отговорни стратегически решения, които в перспектива да гарантират сигурността за националната сигурност и за ЕС", каза Радев.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ПОСЕЩЕНИЕТО НА ДОНАЛД ТУСК В БЪЛГАРИЯ

Председателят на Европейския съвет похвали страната ни като пример за добра защита на европейските граници.

„Отличната работа, която вършите по границите си е гаранция, че сте положили достатъчно усилия, за да бъдете част от Шенген", Доналд Туск.

На фона на заплахите от Ердоган за ново масово нахлуване на бежанци от Турция към Европа, Радев и Туск призоваха за намаляване на напрежението.

„В същото време е недопустимо Турция да се намесва в изборния процес и във вътрешните дела на която и да е държава от Съюза, включително България. Затова са нужни наистина координирани и единни действия на ЕС за отстояване на нашата независимост, сигурност и достойнство. Членството ни в Евросъюза е най-големият гарант за нашето икономическо развитие, просперитет и сигурност. Затова България полага усилия за укрепването на единството на съюза", заяви още Румен Радев.

Доналд Туск пое ангажимент при преговорите за Brexit да се защитят интересите на всички европейци, включително и на българите, които работят и учат във Великобритания.

„Европа винаги ще е с вас”, каза Туск.

Репортер: Деница Суруджийска

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.