Атаката в Санкт Петербург потвърди, че всички правила за безопасност се пишат с кръв

Ден след кървавата атака в метрото на Санкт Петербург на мястото, което обикновено гъмжи от хора, сега цари гробна тишина. А обстоятелствата около експлозията говорят за терористично нападение. 

Случилото се в за пореден път потвърди, че всички правила за безопасност се пишат с кръв. Русия вече има болезнен опит с нападения като това в понеделник. Унищожени мотриси, окървавени хора. Гледката е позната за руснаците. Но те се надяваха да не я видят отново. 

По темата

В руското метро отдавна има метални детектори. Те обаче не са панацея. Терористичната атака на гарата във Волгоград се случи точно на детектора и според експерти, ако проверката не се беше провела в залата, жертвите щяха да бъдат много по-малко, тъй като енергията на експлозията щеше да се разпространи в откритото пространство.

В метрото рамките с металните детектори са разположени по такъв начин, че ако около тях бъде активирана бомба, то тя ще убие не по-малко хора, отколкото вътре в мотрисата, коментира Антон Крилов за „Взгляд”.

Рамките не могат да предотвратят терористичен акт. Те успокояват гражданите и управляващите. А и хипотетично могат да изплашат не особено адекватен терорист, който действа сам. За професионалист те не представляват предизвикателство.  

А именно професионалистите са проблемът на руските спецслужби. Те са професионалисти, но в други области – предимно тези, които тревожат висшето ръководство на държавата, коментира украинският в. „Новое время”. А висшето ръководство се тревожи преди всичко от опозицията. Затова и огромният ресурс на службите се концентрира върху опозицията, размирните ученици и студенти, разпръскването на митинги, шпионирането на опозиционерите и сплашването им. И така за борбата срещу тероризма няма време и сили. 

Заключенията са горчиви: службите за сигурност се провалиха, разговорите за въвеждане на порядък останаха безсмислени. За съжаление, на тях не им остава друго, освен да затегнат коланите и да продължат да потушават протести, защото основната цел на Кремъл е да запази властта в ръцете си, твърди политологът Дмитрий Орешкин за "Новое время".

Коментарите, че атентатът неслучайно съвпада с деня на посещението на Путин в Санкт Петербург, са твърде прибързани. Повечето неща, които се казаха, са в сферата на фантастиката и теориите на конспирациите.

Както и след събитията в Брюксел, изобилието от информация в социалните мрежи доведе до изобилие от заблуди.

А фактите са прости – Русия страда за загиналите, Русия е ядосана на терористите. Но Русия не е паникьосана. Тя няма да се откаже от намесата си в сирийския конфликт. 

Впрочем, руските въздушни удари в Сирия са гаранция, че това няма да е последният терористичен акт в страната, коментира шведският Aftonbladet. Седем хиляди руски граждани се бият на страната на ИДИЛ зад граница... и в един момент ще се завърнат. Това е силен аргумент за създаването на руско-американска коалиция срещу джихадизма. 

Автор: Гергана Тенева

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.