Това обяви говорител на киргизстанските служби за сигурност

14 загинали и 49 ранени - това е трагичната равносметка след кървавия атентат в метрото на Санкт Петербург. В памет на жертвите в старата руска столица е обявен тридневен траур. По първоначална информация взривът е предизвикан от атентатор-камикадзе. Части от тялото му са били открити във взривения влак, обявиха разследващите.

Извършител на самоубийствения атентат е на 22 години, етнически узбек, роден в киргизстанския град Ош и получил руско гражданство по линия на баща си като тийнейджър. Информацията беше потвърдена от киргизстанските служби за сигурност. 

СЛЕД ВЗРИВА В РУСИЯ: ЧЕТИРИМА СА В КРИТИЧНО СЪСТОЯНИЕ (ВИДЕО+СНИМКИ)

Заподозреният атентатор самоубиец внесъл в раница взривното устройство в метрото и поставил на друга спирка втора, неизбухнала бомба, прикрита като пожарогасител. Предполага се, че след като не е успял да я взриви дистанционно, той се е качил на влака и задействал другата бомба в раницата си.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ МЯСТОТО НА ТРАГЕДИЯТА

Машинистът на взривения в атентата влак се появи пред журналисти, видимо уморен. Решението му да не спира композицията е улеснило евакуацията след взрива.

Последните шест години Акбаржон Джалилов прекарал в Санкт Петербург, като известно време работил в суши бар. През това време той сменил няколко паспорта. След 2015 г. обаче колегите му нямат информация за него. Джалилов навършил 22 години на 1 април, два дни преди атентата.

ХРОНОЛОГИЯ НА НАЙ-ГОЛЕМИТЕ НАПАДЕНИЯ В РУСИЯ ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ ГОДИНИ

Движението в града вече е възстановено. За кратко бяха затворени някои станции на метрото. Въпреки трагичния атентат, хората продължават с нормалното си всекидневие.

Руските власти продължават разследването, като вниманието им е насочено към факта, че бомбата избухна в момента, в който президентът Владимир Путин беше в Санкт Петербург. 

До момента никой не е поел отговорност за атентата.По-рано медии разпространиха хипотезата, че в атентата може да е замесен казахстанският гражданин Максим Аришев, роден през 1996 г., отбелязва ТАСС. Билисбеков опроверга категорично тези твърдения.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.