Той оповести състава на новия македонски кабинет, който ще има 15 министерски места и 6-има министри без ресор

"Най-късно в сряда вечер трябва да бъде избрано новото македонско правителство", каза лидерът на Социалдемократическия съюз /СДСМ/ и мандатоносител Зоран Заев, който късно снощи изпрати в парламента съставът на кабинета и правителствената програма, информира БГНЕС. 

"Заседанието за избор на правителство е насрочено за утре. Съгласно закона, дебатите за гласуване продължават 48 часа, което означава, че в сряда вечер трябва да приключи процедурата по избор на ново правителство. Това са максималните срокове", каза Заев.

По темата

Според него основната задача на новия кабинет ще бъде изграждането на пълните екипи за извършване на необходимите реформи и подобряването на стандарта на живот.

Зоран Заев снощи оповести състава на новия кабинет, който ще има 15 министерски места и 6-ма министри без ресор. Те са представители на три партии - СДСМ, Демократическият съюз за интеграция /ДСИ/ на Али Ахмети и Албанският алианс на Зиядин Села. В последния момент Движението "Беса" на Билал Касами реши да не бъде част от новата коалиция.

Трите партиии - СДСМ, ДСИ и Албанският алианс разполагат със 62-ма депутати в 120-местния парламент.

СДСМ ще участва със следните министри Радмила Шекеринска /Отбрана/ Оливер Спасовски /МВР/, Драган Тевдовски /Финанси/, Никола Димитров/МВнР/, Рената Десковска /Образование/, Любчо Николовски/Земеделие/, Мила Царовска /Труд и социална политика/, Роберт Алагйозовски/Култура/, Дамян Манчевски /Администрация и цифрово общество/, Горан Сугаревски /Транспорт/, Кочо Ангюшев ще бъде вицепремиер отговарящ за икономическите въпроси.

Едмонд Адеми, Роберт Поповски, Аднан Кяхил, Самка Ибраимовски, Зоран Шапурич и Зорица Апостоловска ще бъдат министри без ресор.

Заев съобщи, че ще изпрати списъка с имената на кандидат-министрите до Специалната прокуратура, за да стане ясно дали срещу някой от тях се води разследване, включително и срещу него.

"Ако получа информация, че срещу някой от предложените за министри има разследване, той няма да бъде част от този кабинет", подчерта Заев.

От партията на Али Ахмети предлагат Хазби Лика, Буяр Османи, Билент Салиу, Крешник Бекташи и Садула Дураку. Бившият кмет на Тетово Хазби Лика (2005-2009) ще заема поста на вицепремиер, отговарящ за изпълнението на Охридския договор. Досегашният говорител на ДСИ Буяр Османи и бивш министър на здравеопазването (2008-2011) ще бъде вицепремиер с ресор евроинтеграция. Сегашният кмет на Липково Садула Дураку, който е и бивш министър на земеделието, ще отговаря за околната среда. Крешник Бекташи ще ръководи икономическото министерство. Рамиз Мерко ще бъде министър без ресор.

Ръководената от Зиядин Села коалиция получава Министерството на здравеопазването, което ще се ръководи от Арбен Таравари, и министерството за местно управление, което ще се ръководи от Сухейл Фазлиу. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.