Силното земетресение в понеделник предизвика паника в Атина, Измир, Истанбул, Бурса и Чанаккале

Десетки вторични трусове след земетресението в Егейско море и извънредно положение на гръцкия остров Лесбос. Трусът отне живота на една жена и предизвика паника и разрушения. 

Трус от 6,3 по Рихтер между Гърция и Турция, усети се и у нас

Земетресението беше усетено в Атина, Измир, Истанбул, Бурса и Чанаккале. На остров Лесбос десетки къщи са срутени, а улиците са блокирани от отломки. 

По темата

Загиналата жена е била затрупана под развалините на дома си. Десетки са ранени, много къщи са разрушени. В село Вирса са блокирани много пътища, а кметът сравни последиците от мощния трус с бомбено нападение.

Щети има и в град Пломари, отново на остров Лесбос. Трусът е бил усетен дори в гръцката столица Атина, която се намира на около 360 км югозападно от острова. Земетресения в тази част на Егейско море има често, но такива с магнитуд над 5,5 са рядкост.

Трус като този в Турция е възможен и у нас, потвърди сеизмологът от БАН Емил Ботев. Нужни са обаче много години, за да се предаде напрежението от една сеизмична зона към друга. За нашата страна цикличността на подобни трусове е веднъж на стотици години.

За последните 60 години около Измир са станали седем силни земетресения с разрушителен ефект.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.