Бивш посланик за срещата Борисов - Заев: И този път думите са повече от делата

Премиерът Бойко Борисов се срещна с македонския си колега Зоран Заев. Ще се стопят ли ледовете между България и Македония и ще имаме ли общи празници?

И този път думите са повече от делата. Тепърва предстои да видим с какви конкретни дела ще бъдат облечени тези хубави думи, които чухме от българска и македонска страна”, коментира в „Здравей, България” Александър Йорданов, бивш посланик в Македония. 

По темата

„Македонците трябва да живеят по-добре, отколкото сега. Оттук нататък е важно да се отиде отвъд метафорите за затваряне на страници и отварянето на нови”, допълни той.

По думите му не трябва да се променя историята и националното самоопределяне на хора, които не са вече между живите, визирайки национални революционери, просветители и възрожденци.

„Ако те са се самоопределяли като българи и са оставили писмено доказателство за това, никой няма право го да променя”, каза Йорданов.

Той даде пример с братя Миладинови и техния сборник „Български народни песни”. Десетилетия наред обаче в Македония тази книга е издавана със заглавието „Македонски народни песни”.

„Това е пълно неуважение към волята на самите автори. И тук е абсурдът – как може да почиташ братя Миладинови като важни за Македония възрожденци, а в същото време да пренебрегваш волята им как да озаглавят сборника си”, коментира бившият посланик.

Македония иска да ускори своя път към членството си в НАТО и ЕС. Затова новият премиер, преди дори да разопакова куфарите си от визата в Брюксел, веднага пристигна в София. Това означава, че новото правителство отдава голямо значение на контактите си с България. Това обаче усилва отговорността към нас и какво поведение ще имаме. За съжаление пътят на Македония към НАТО и ЕС не минава само през София. Ние винаги сме ги подкрепяли, дори когато срещу нас е имало обиди и лъжи”, заяви Александър Йорданов.

На въпрос какви са настроенията на македонците спрямо българите, той коментира, че от една страна, те съзнават каква е тяхната реална история. От друга обаче, всичко това се отрича категорично пред новото поколение и се подменя историята. Затова и не е учудващо, че днешните македонци имат нова история, в която вярват. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.