За голям брой от случаите не е подаден сигнал

По темата

Насилието в училище е нараснало два пъти за последните 2 години. За да се борят с първоизточника на проблема, от екипа на омбудсмана Мая Манолова създават Национална коалиция срещу насилието и телесните наказания срещу деца. Причината е, че експертите смятат, че насилието у дома ражда насилие навсякъде.

1839 са случаите на насилие над деца за 2015 г. 60% от момчетата, станали свидетели на насилие, също се превръщат в насилници.

За голям брой от случаите не е подаден сигнал, тъй като децата се притесняват да споделят, ако са обект на домашно насилие. Едва 11% от тях го правят. Шамарът у нас се смята за възпитателна мярка.

Сани Алекса: Съжалявам, че се върнах след първия побой (ВИДЕО)

Според данни на УНИЦЕФ 39% от родителите биха използвали физическото наказание като метод за възпитание. 6 от 10 деца редовно са подложени на насилие.

Всяка трета жалба до българския омбудсман е свързана с насилие. По думите на Мая Манолова агресията над децата у нас е вкоренена като национална черта.

Пиян руснак нападна лекарка в Хисаря

Поради тази причина ще бъде създадена национална коалиция срещу насилието над децата. Откриват кризисни центрове в цялата страна. Вече работи един в Благоевград, а за цяла България ще бъдат 18.

Като проблем се отчита липсата на координация между институциите.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.