Правителството поиска международна помощ за потушаването на огъня

Пожар, предизвикан от летните горещини, доведе до евакуацията на около 300 души в района на черногорския град Тиват. Огънят е обхванал и сгради, предадоха Радио и телевизия на Черна гора (RTCG) и БГНЕС. 

Евакуацията на туристи и местни жители започна сутринта с автомобили на службите за спешна помощ и катери. В акцията участват управлението по водна сигурност на град Бар, морското поделение на вътрешното министерство и частни превозвачи.

„Започнахме евакуация на хората от селището Петровичи. Опитваме се да спасим частните домове, но растителността е висока и от земята е трудно да ги защитим”, казват пожарникарите.

Късно снощи бригади на службите за спешна помощ успяха да овладеят пожара на Голо бърдо, близо до Петровац. Огънят се беше приближил на няколко десетки метра от къщите и други обекти.

Тази нощ имаше възпламенявания на няколко места в околностите на столицата Подгорица. Унищожен е склад с площ около хиляда квадратни метра.

От 1 юни пожарникарите в Подгорица са регистрирали около 500 пожара, уточнява РИА Новости.

Черна гора поиска международна помощ за борба с горските пожари в полуостров Лустика на адриатическото крайбрежие на страната. Вътрешното министерство на Подгорица призова днес механизмът на Европейския съюз за гражданска защита да бъде активиран, за да помогне за гасенето на огньовете.

Кметовете на застрашените крайбрежни градове Котор, Тиват и Херцег Нови призоваха правителството да поиска от съседните Хърватия, Босна и Сърбия да изпратят самолетни пожарогасители, предаде Франс Прес.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.