Той работи от дома си за компания за киберсигурност в Лос Анджелис

Британският програмист, който успя да спре разпространението на вируса WannaCry, бе арестуван в САЩ, съобщават ТАСС и БГНЕС. 

ГЛОБАЛНА КИБЕРАТАКА: Засегнати са най-малко 75 000 компютри в 99 държави

Маркъс Хатчинс е бил арестуван на международното летище на Лас Вегас, щата Невада,  след като участвал в конференция на експерти в областта на компютърната сигурност.

Британската агенция за борба с престъпността е потвърдила, че знае за задържането на Хатчинс, но добавя, че действието е на американските власти.

Хакерите, пуснали WannaCry, разполагат с още един вирус

22-годишният Хъчинс, който е известен и под псевдонима MalwareTech, получи всеобщо признание през май, когато успя да забави негативното действие на вируса. Маркъс Хъчинс от югозападна Англия не е учил в университет, но успя да забави разпространението на поразилия хиляди компютри по целия свят вирус WannaCry. 

Как да се пазим от вируса, който "разплака" милиони?

Хъчинс работи от дома си за компания за киберсигурност в Лос Анджелис открива почти неволно как да спре разпространението на злонамерения файл, заключващ достъпа до компютрите и искащ 300-600 долара за възстановяването му.

КИБЕРАТАКАТА: Версия подозира свързани със Северна Корея хакери

Програмистът и блогър е създател на сайта MalwareTech. Той започва работата си в бизнеса с киберсигурност веднага след гимназията именно заради блога си и уменията си за писане на софтуер. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.