Френският президент се срещна с българския премиер

"До края на месец октомври ще можем да реформираме директивата за командироване на работници с квалифицирано мнозинство". Това заяви френският президент Еманюел Макрон след срещата с българския министър-председател в двореца „Евксиноград“ във Варна.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Макрон в Twitter: Бойко, благодаря за посрещането (ВИДЕО)

"Не съм съгласен френски работодатели, които наемат българските работници, да им заплащат по български цени във Франция“, допълни той.

А Борисов заяви: "Обръщам се към българските граждани. Президентът казва: трябва ли едните работници в Европа да живеят в скотски условия, с по-ниски заплащания, отколкото съответните работници във Франция, Германия и други държави. Отговорът е "не". Само че трябва да се върнем стъпка назад как да направим така, че по-изостаналите държави, които сме били в бившия соцлагер, по-бързо да повишим доходите и нивото на живот в нашите страни, за да не се налага тази миграция".

Макрон и Радев обсъдиха влизането ни в Шенген и отбраната (ВИДЕО+СНИМКИ)

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ СРЕЩАТА НА ДВАМАТА ПРЕЗИДЕНТИ

По темата за Европа на две скорости – Борисов изтъкна, че трябват ясни критерии, които всяка държава да спазва. 

„За критериите за Шенген – ЕК и ЕС казват, че те са спазени. Иска ми се след като са спазени, България да си заеме позициите. За чакалнята на Еврозоната отново България е издържала всички изисквания на банковата система. Бюджетен излишък, имаме един от най-ниските външни дългове, стабилен фискален резерв и огромен резерв в БНБ. Сиреч ние сме си направили домашното да не сме никакъв риск за Европа. Така че новата подкрепа ще ни е добре дошла“, заяви премиерът.

Макрон: България е изпълнила изцяло критериите за Шенген (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Борисов бе първият европейски лидер, който приех във Франция. Също така той е мой приятел. Имал съм вече възможност да преценя в каква голяма степен той се ангажира с пълното участие на България в ЕС и с решенията, които ще се вземат", заяви Макрон.

Той беше категоричен, че ще подкрепи волята на Бойко Борисов България да влезе в приемната на Еврозоната. 

Двамата лидери уточниха, че са разговаряли също за образованието, преподаването на френски език, сътрудничеството в промишлеността, отбраната, сигурността. 

В разговорите от българска страна участват вицепремиерите Екатерина Захариева, Томислав Дончев и Красимир Каракачанов, както и министър Владислав Горанов.

В късния следобед Бойко Борисов и френският му гост посетиха Центъра с навигационни симулатори във Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ във Варна.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.