Те искат увеличение на заплатите с 15%

Хиляди полицаи на протест. Служители на реда, надзиратели и пожарникари излязоха на улицата с искане за достойно заплащане. Те настояват за 15% увеличение на заплатите. Това искане униформените отправят към властта от близо половина година.

Валентин Радев отговори в медиите - кабинетът планирал 55 милиона повече за бюджета на ведомството за 2018 г., а увеличение на заплатите може и да има, но не за всички.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ПРОТЕСТА НА ПОЛИЦАИТЕ

"След увеличаването на заплатите на заместник-министрите това ни изглежда съвсем реално. Приветстваме това и очакваме същото да се случи при нас", заявиха организаторите на протеста. 

„Исканията ни не са се изменили, те са същите. Достатъчно ясно формулирани три искания, с които и седемте синдиката в МВР започнаха протестни действия през юли. Увеличение на заплатите на служителите с 15% тази година, подчертавам тази година; спешни изменения в Закона за МВР и започване на работа по проект за изцяло нов закон за МВР, който да влезе в Народното събрание през 2018 г”, каза председателят на УС на СФСМВР Валентин Попов. 

Той посочи, че компромис може да се обсъжда в хода на преговори.

„За компромис и за някакъв опит да се стигне до някакво взаимно приемливо за двете страни решение може да се говори, но само и единствено в хода на преговори. Ние до момента такива преговори не сме започнали. Има заседание на съвета за социално партньорство, има срещи на представители на политическото ръководство с представители на синдикалните организации, но формални преговори по тези три искания така и не са започнали или ако някой твърди, че са започнали, ще го помоля да обнародва протокол от тях”, каза още Валентин Попов.

„Колегите са заслужили това увеличение и защото министър-председателя афишира навсякъде в медиите, че тази година само от контрабанда са събрани над милиард и половина, тази контрабанда я събира МВР”, коментира Красимир Костов от „Пожарна безопасност и защита на населението”.

А служителите в МВР излязоха на улицата и поискаха нормално заплащане.

„С 29 години служба в МВР с всички добавки, които взимам чистото ми заплащане е 1050 лева, основната ми заплата е 680 лева”, посочи Красимир Костов от „Пожарна безопасност и защита на населението”.

Служителите на МВР искат от МВР да увеличи заплатите им с минимум 15%. Скок, който управляващите, поне засега, не могат да обещаят. Затова полицаите обещаха – ако не ги чуе властта, ще ги чуе Европа. А МВР обеща – диалогът продължава, докато ръководството и синдикатите не се срещнат в позициите си. 

Гледайте повече във видеото. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.