Министерствата на външните работи си размениха коментари по темата

Нова дипломатическа провокация от Москва към София. Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова обяви, че съветската армия е спасила българските евреи.

Българските евреи са спасени през март месец 1943 година. Вдъхновител на  процеса е заместник-председателят на Народното събрание Димитър Пешев. Изпълнителят - цар Борис Трети. Тогава червена армия на наша територия все още няма. Според Мария Захарова обаче историческият подвиг е заслуга изцяло на храбрите съветски воини.

„В годините на Втората световна война благодарение на нашите войници се създаде възможност да се предотврати депортацията на българските евреи. По този начин 50 000 души са спасени от неминуема гибел”, заяви Захарова.

Неминуемата българска реакция не закъсня.

„Ние помним историята си. Това е един от най-големите успехи на българската църква, на българските депутати, на българския народ преди всичко”, заяви външният ни министър Екатерина Захариева.

Тя припомни и други "заслуги", настъпили наистина след съветската окупация у нас.

„Народният съд осъжда 39 от депутатите, които са подкрепили декларацията на Пешев. Част от тях на смърт. А самият Пешев на 15 години затвор”, обясни Захариева.

Историческите вълнения на Москва бяха предизвикани от поредното посегателство върху Паметника на съветската армия в София. В сряда монументът осъмна с жълт надпис "100 години ционистка окупация". Лозунг, изтълкуван от руската и българската страна като антисемитски.

Москва настоя българските власти веднъж завинаги да вземат решителни мерки срещу вандалите.

Монументът беше почистен още същия ден от общината, а от МВнР изказаха възмущение от посегателството. Макар и пестеливо, възмущение от историческото своеволие на Москва изказаха дори исторически свързаните с Русия социалисти.

Не стана ясно обаче дали страната ни планира да реагира по официален дипломатически път. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.