Гледайте туристическото предаване днес от 13.00 ч. по DIEMA

Пътешествениците от “Без багаж“ тръгват към земите на едни от най-колоритните африкански племена тази неделя от 13.00 ч. по DIEMA. Реката Омо е важен ресурс и без нея племената и животните в Южна Етиопия няма да оцелеят. Водите й се използва за напояване, храна, питейна вода, къпане, пране и развлечения. Хоминидните вкаменелости са открити покрай речните брегове и се смята, че именно тук е започнало най-ранното съществуване на човечеството.

Снимки на племената от долината на река Омо може да разгледате ТУК

Южната част на долината е дом на осем различни племена, наброяващи около 200 000. Те живеят тук от векове. Тази земя е впечатляващо красива и с разнообразни екосистеми, включително тревни площи, вулканични зони и един от малкото останали "девствени" речни гори в полусуха Африка, които поддържат голямо разнообразие от диви животни.

Боди, Каро, Мурси и Нянгатом живеят по поречието на река Омо и зависят от водите й за препитание. Други народи като Хамар, Сури и Туркана живеят по-далеч от реката, но мрежата от междуетнически съюзи означава, че те също могат да имат достъп до наводнените равнини, особено в периоди на недостиг. Въпреки това сътрудничество се случва да има периодични конфликти, тъй като хората в долината се конкурират за природни ресурси.

“Без багаж“ повеждат зрителите из земите на племенните народи от долината на река Омо. Какво ще открие на място екипа на поредицата? Гледайте новия епизод на туристическото предаване в неделя от 13.00 ч. по DIEMA.

Всички епизоди на туристическото предаване можете да гледате в официалния му канал във Vbox7.com.