Причината - филма на Елена Йончева за оградата на границата

БСП поиска оставките на вътрешния министър Валентин Радев и вицепремиера Валери Симеонов заради филма на Елена Йончева за оградата на границата.

„По темата граница и филма на Елена Йончева – става дума не само за национална сигурност, но и за корупция. 200 млн. лв. от хората са изсипани там. По-важно има свидетели, чухте свидетел. Служител, който говори за организирани канали за трафик. От БСП ще потърсят чрез българското и международното право защитата на служителя от „Гранична полиция“ от филма като свидетел за обективно разследване и носене не на отговорност за онова, което се видя и чу във филма“, заяви лидерът на БСП. Тя добави, че става дума за свидетелските показания за организиран трафик днес.

Депутатът от БСП представи новия си филм в понеделник. 20-минутното видео разказва за действията на управляващите при охраната на границата с Турция и поставя въпроса къде са отишли парите за изграждането на оградата. 

Политически сблъсък на премиерата на филма на Елена Йончева (ВИДЕО+СНИМКИ)

Във филма се вижда как бежанци прескачат оградата по границата с Турция и как под оградата зеят огромни ровове, а граничар разкрива колко прибират каналджиите.

"Във филма са показани смущаващи факти, свързани със строителството на преградното съоръжение. Разкриват се сериозни съмнения за корупционни практики и смущаващи факти, свързани със съществуването на канали за бежанци", заяви Елена Йончева.

На премиерата изненадващо пристигнаха и заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов и вицепремиерът Валери Симеонов. 

След прожекцията Елена Йончева обясни, че ще изпрати филма до изпълнителната власт. Цветан Цветанов сам обеща да запознае премиера Бойко Борисов със съдържанието на филма.

Колкото до инициираните от ГЕРБ промени в Конституцията заради приватизацията, Нинова поиска "премахване на мутрите от най-високото държавно ниво".

От БСП нямали против да се разкрият престъпленията в приватизацията, но държат това да стане в комплект с разследване на масовата приватизация, концесиите и групировките. В противен случай Нинова щяла да откаже на ГЕРБ така наречения „златен пръст” за гласуването на  конституционните промени.

Лидерът на БСП добави, че не се притеснява и нейната приватизационна сделка да бъде проверена, което по думите й няма да е за първи път.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.