Всяка от двете политически сили си има сюжет, с който опитва да удари другата

Политическата война между управляващи и опозиция се задълбочава с нови искания за оставки и с нови обвинения и контраобвинения.

Всяка от двете политически сили си има сюжет, с който опитва да удари другата. В БСП това е филмът на Елена Йончева за оградата по границата. Заради разкритията в него социалистите поискаха две оставки - на вътрешния министър Валентин Радев и на вицепремиера Валери Симеонов.

ГЕРБ пък взеха на въоръжение приватизацията. И поискаха златния пръст на Корнелия Нинова, за да могат с промени в Конституцията да накажат „забогателите от прехода с червените куфарчета”.

БСП поиска оставките на Валентин Радев и Валери Симеонов

Но, понеже са опитни, и двете партии не нагазват в чуждия сюжет в опит да потърсят решение. А му намират разширение - за нова контраатака в политическото надиграване.

Според БСП излъченият вчера филм на Елена Йончева доказва недвусмислено, че властта печели от каналите за бежанци. А според управляващите БСП печели от наркотрафик и купуване на гласове.

Повод за справката станаха думи на премиера Бойко Борисов от неделя заради оставката на здравния министър и готвения червен вот на недоверие по темата корупция.

БСП иска Борисов да обясни кои са "депутатите наркотрафиканти"

Намеците на ГЕРБ са свързани с арестувания за организирана престъпна дейност през октомври Илия Стоилов, който е брат на депутата от БСП Георги Стоилов. Както и с колегата му Манол Генов, който има повдигнато обвинение от прокуратурата за купуване на 69 гласа. И двата случая не са стигнали до съд.

Валери Симеонов нарече филма на Елена Йончева „пропаганда”

Но на намеците Корнелия Нинова избра да отговори също с намеци. Не чрез половинчатите според Нинова предложения на ГЕРБ за ревизия на приватизационните сделки щяла да се осветли истината за кражбите и престъпленията на миналото. Кои са мутрите, не беше уточнено.

Златен пръст за конституционни промени Нинова ще даде на ГЕРБ под условие - да се проследи дали и кой е крал в масовата приватизация и концесиите. Главният прокурор да докладва по темата в парламента. Министърът на икономиката - също.

Тук - изненадващо - се появи съгласие. 

Но трябвало всичко да стане веднага. А Корнелия Нинова се съгласи веднага нейното участие в приватизацията с дружеството „Техноимпекс” да бъде проверено отново.

Но Нинова настоя това да стане заедно с всички други стари и актуални сделки. В това число извършени от Бойко Борисов като кмет на София. В Рим, където е на посещение, министър-председателят не коментира новите вътрешнополитически епизоди.

Повече по темата гледайте във видеото.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.