Руският бизнесмен е издъхнал в България

След кратко боледуване почина руският бизнесмен Денис Ершов, предаде "24 часа". Той бе един от основните акционери в "Петрол", преди компанията да бъде купена от Цветан Василев.

Денис Ершов е на свобода срещу 500 000 лева

Ершов е издъхнал в събота от раково заболяване в онкология в София. Новината бе потвърдена от адвоката му - Анна Попова.

Денис Ершов е роден в град Челябинск, Русия, но бе гражданин и на Литва. Учи в художествено училище, става инженер по разработка на нефтени находища, след като завършва Тюменски индустриален институт в Сибир.

Съдружници на „Петрол Холдинг” в бизнес спор

В годините на демокрацията се занимава с частен бизнес и става вицепрезидент в "Конекс" - фирма, която се занимава с износа на петрол. Създава "Нафтекс" през 1991 година.

Денис Ершов е изгонен от България по заповед на директора на Националната служба за сигурност (НСС) през 2000 г., тъй като властта у нас го счита за заплаха за националната сигурност. Тогава директор на НСС е Атанас Атанасов, а правителството е на Иван Костов. В заповедта, освен Денис Ершов, е вписано и името на Майкъл Чорни, както и на още трима руски бизнесмени. Ершов обжалва и печели делата в съда.

Ершов пристигна под конвой в Софийската градска прокуратура

Така от 2004 година отново имаше право да влиза в страната ни. Бе основен основен акционер с Митко Събев и в "Петрол холдинг", който доскоро държеше собствеността на "Петрол", но продаде акциите през 2012 г. По-късно "Петрол" бе купен от банкера беглец Цветан Василев с пари от КТБ, а след серия от цесии сега под контрола на Гриша Ганчев. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.