Президентът коментира смяната на председателя на Народното събрание

„Оставката на председателя на парламента все пак показа, че има някакъв праг на самосъхранение на парламентаризма и той сработи. Този ход върна опозицията в пленарната зала и се надявам да възстанови диалога и нормалната работа на Народното събрание. Това заяви президентът Румен Радев в интервю за EURACTIV.

Кой и защо "взе главата" на Димитър Главчев?

В отговор на въпрос за отношенията си с управляващите, президентът подчертава, че е за открити позиции в политиката и не приема над масата да си стискат  ръцете, а под масата да се върши друго.

„Подобни сценарии не водят до конструктивни отношения“, категоричен е държавният глава и добавя, че има ценностни противоречия с правителството, които създават понякога напрежение.

Радев: Няма сериозен напредък по препоръките на ЕК

Радев заявява, че иска да види всеобхватни и ефективни мерки за борба с копупцията.

„Не декларации за борба с корупцията в минало време, като ревизия на приватизацията преди 20 години, а ревизия на крупните обществени поръчки в последните години, начина на харчене на еврофондовете, и най-вече създаване на ясни механизми, гарантиращи разкриване, пресичане, разследване и наказателно преследване на корупционни деяния сега и в бъдеще време”, е позицията на президента Румен Радев.

Според държавния глава това може да възстанови чувството за справедливост в обществото, а не само ограничаването на антикорупционните мерки до проверка на имуществени декларации.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.