Държавата с мерки в подкрепа на доброволчеството

Държавата с мерки в подкрепа на доброволчеството. Работата в помощ на държавата вече ще се брои за платен, а не за неплатен отпуск.

„Не питай какво държавата прави за теб, кажи какво ти си направил за държавата”. Думи на американския президент Кенеди, зад които стоят и родните доброволци.

„Беше спонтанно решение, прочетох обява във вестника, че се набират доброволци, които да управляват службите по време на кризи”, разказва Ясен Цветков, доброволец.

И така вече 6 години университетският преподавател Ясен Цветков помага. Не само по време на кризи.

БУРГАСКО: Стотици доброволци помагат на пострадалите от потопа (ВИДЕО)

„Всъщност мотивацията е само една - да имаш нагласата и желанието да помагаш”, заявява Ясен Цветков.  

Сега помага да се почисти от клони коритото на река Лесновска.

А работата на доброволческите отряди е много важна, защото оказва, че именно непочистеното корито на тази река Лесновска преди десетина години е причина за големите наводнения в Нови Искър и Елин Пелин.

За София доброволците са общо 67, а за цялата страна са малко под 3000.

„Всъщност Столичната община има нужда от доброволци, защото територията е голяма и има огромна нужда при възникването на бедствия и аварии”, обясни Красимир Димиторв, началник Дирекция „Аварийна помощ и превенция” към Столичната община.

Затова от общината са осигурили и полигон в столичния квартал „Панчарево”, за да ги обучават.

Задължение на кметовете е да осигуряват облекло на доброволците и да координират работата им. Досега обаче не всички работодатели пускаха доброволците в работно време.

Българите - сред последните в света по дарителство (ВИДЕО)

„С промените на законодателството платеният отпуск за тях е много важен. Някъде доброволците имаха проблем с работодателите”, обясни Красимир Димитров.

„Няма как нито държавата, нито която и да било институция да се справи сама. Необходими са колективни усилия на цялото общество. Всички заедно, иначе няма да стане”, заявява доброволецът Ясен Цветков. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.