Модата на намаленията, тръгнала от САЩ, се настани и в България

Треска за пазаруване в така наречения Черен петък. Модата на намаленията, тръгнала от Съединените щати, обхвана всички континенти и се настани и в България.

Бум на промоциите у нас в последния петък на ноември. Цялата страна  е обзета от трескаво пазаруване. А това доведе до транспортен хаос и изнервени шофьори. 

ЧЕРЕН ПЕТЪК В САЩ: Тълпи от хора пред магазините (ВИДЕО)

Черният петък у нас за едни започна секунди след 00:00, а за други в ранни зори. Резултатът - хиляди българи се радват на нови придобивки.

Колко „черен” е Черният петък у нас?

Процентите намеления са далеч по-ниски от тези на Запад, казват потребителите. Някои дори смятат, че не всичко е намалено.

Според търговците интересът при покупките на място в магазините е намалял.

„В сравнение с миналата година  няма толкова много хора. Тези намаления са за хората, които искат да се възползват за новогодишните празници”, заяви Полина Иванова, търговец.

"ЧЕРЕН ПЕТЪК": Китайците похарчиха рекордна сума за един ден

Проверките за лъженамаления в днешния ден бяха в цялата страна. Екипи на Комисията за защита на потребителите отбелязват по-малко нарушения, но съветват купувачите да внимават.

„Няма как да ходим с калкулатори, но трябва да внимаваме”, заяви Елизабет Цонева от Комисията за защита на потребителите.

Същевременно пазаруването онлайн бележи възход. През 2016 година един от най-големите онлайн магазини е направил продажби за близо 27,7 млн.лв. А тази година до 19:00 часа генерираният оборот вече приближава тази сума.

Като онлайн най-често купуваме смарт устройства и домакински електроуреди. На второ място е секцията за мода.

Най-подготвените клиенти са купили желаните стоки още сутринта. След седмици прекарани в подготовка едно бързо натискане на мишката се оказва, че може да ни спести стотици левове.

Експерт за "черния петък": Може да има нелоялни търговски практики

В бързината обаче често купуваме неща, които не ни трябват. Сред импулсивните покупки са дрехите и обувките (43%) , дребната електроника (34%) и дори бижута (20%)

Извън комфорта на пазаруването онлайн, Черният петък предизвика хаос около моловете в големите градове на страната. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.