Държавата опитва да се споразумее със Симеон Сакскобургготски извън съда

Сагата с царските имоти отново е на дневен ред. Държавата опитва да се споразумее със Симеон Сакскобургготски извън съда, за да приключи десетилетният въпрос, чии всъщност са имотите, за които царската фамилия претендира. Каква, обаче ще е сделката?

Подарък за милиони? Или споразумение във взаимен интерес? Последната дума за съдбата на така наречените царски имоти най-вероятно ще има парламентът.

Правителството се зае със скандалната сделка за Царските конюшни (ВИДЕО+СНИМКИ)

„В момента работна група от министерството на правосъдието подготвя становище”, обясни министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

Становището обаче може да прерасне в проектозакон. Какво обаче ще пише вътре, не се знае.

„Не бива да се спекулира, всичко ще е от взаимен интерес”, добави регионалният министър.

В унисон с полуофициалните намерения Министерството на регионалното развитие поиска спиране на делата за дворците „Врана” и „Царска Бистрица”. За да опита полагаемите по закон 6-месечни преговори за извънсъдебно споразумение.

Кой уважи царския юбилей на Симеон Сакскобургготски?

„Опитваме се да защитим интереса на държавата”, каза още министър Нанков.

Отколешни противници на царските претенции обаче заподозряха, че този път е надделял... царският интерес.

„Ние винаги сме били против такива подаръци да се правят”, коментира Юлиан Ангелов от ВМРО.

Макар и партньори в управлението, от ВМРО не били предупредени нито че се готви сделка, нито каква точно. Но държали да предупредят.

Парк-дворецът "Врана" отваря врати за сватби

Точно на обратното мнение е бившият конституционен съдия и настоящ депутат от ГЕРБ Георги Марков. Той е един от 12-те конституционалисти, гласували преди години „За” връщането на царските имоти.

В момента върху царските имоти тегне мораториум. Заради него Симеон Сакскобургготски съди държавата в Страсбург. Междувременно съдът окончателно му отне чифлика „Кричим”, хижата „Саръгьол” и къшата в Ситняково.

По неофициална информация проектозаконът, който някак ще реши въпроса, ще бъде внесен в парламента още в началото на декември. От Министерството на правосъдието отказаха коментар.

Повече по темата гледайте във видеото. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.