Намалението на парите ще засегне разходите за заплати, оборудване и инфраструктура

Съединените щати искат намаляване с 250 милиона долара на следващия двугодишен бюджет на ООН за периода 2018-2019 г., съобщават дипломатически източници, предаде БТА.

Този бюджет за обичайните дейности, за заплати на служителите на световната организация, за оборудване и инфраструктура, който в момента се обсъжда, трябва да бъде одобрен от 193-те държави членки преди края на декември.

Представител на САЩ: ООН е най-големият център на враждебност към Израел в света

За следващите две години агенциите на ООН са изчислили, че се нуждаят от 5,4 милиарда долара, което е с 200 милиона по-малко от бюджета за периода 2016-2017 г.

„САЩ споделиха с държавите членки на ООН желанието си да бъде намален бюджетът с 250 милиона долара", казаха за АФП двама дипломати, пожелали анонимност. Искат съкращение с около пет процента, което е почти невъзможно да се реализира, според трети дипломат.

Представител на ООН ще посети Северна Корея

Бюджетът за функционирането на ООН е отделен от този за операциите за опазване на мира, където са заети над 100 000 сини каски в 15 мисии по света. Този бюджет, който е ежегоден, беше приет през юни и възлиза на 7,3 милиарда долара.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.