Бързата им реакция помогнала за спасяването на 30 възрастни хора

Трима доброволци бяха наградени от МВР за проявена храброст. Преди седмица, здравната служба в свищовското село Овча Могила била подпалена умишлено. Пламъците за малко не погълнали и намиращия се в съседство Дом за възрастни с деменция. Бързата реакция на мъжете обаче спряла разпространяването на пожара и спасила живота на десетки.

Георги Иванов, Тихомир Веселинов и Милен Милев – доброволците, които спасиха при пожар 30 трудно подвижни възрастни хора с деменция.

„Покривът вече гореше и можеше да прехвърли на съседната сграда и започнахме да гасим”, разказа Тихомир Веселинов.

"HOLIDAY HEROES" ОТНОВО НА ХОД: Доброволци даряват храна на социално слаби

„Много напрегнато и тежко, много голям огън”, определя ситуацията Милен Милев.

След като пристигнали пожарникарите, доброволците се втурнали да спасяват Дома за стари хора, който също бил застрашен от пламъците.

„Целта на тези момчета беше да локализират огъня към центъра и успяха”, обясни Блажо Блажев, социален работник в Дома за стари хора.

Заради проявената смелост и професионализъм МВР отличи доброволците с почетен знак за доблест и заслуга.

„Благодарение на вас 30 човека продължават да се радват на живота. Благодаря ви за това, което правите, бъдете пример за всички други”, заяви Николай Николов, директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”.

У нас 3 000 доброволци вече са се обединили в отряди. Още 22 селища с население под 20 000 души планират да сформират свои доброволчески екипи.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.