Най-застрашените райони са северозападният и северноцентралният

В демографска криза ли е страната? Броят на новородените през 2017 е рекордно нисък от Втората световна война насам.

КРИЗА ЗА БЪЛГАРИ: Обсъждат мерки за справяне с демографската криза

Според доц. Елица Димитрова от Института за изследване на човека и населението при БАН, тези данни идват от регистъра на раждаемостта, който е непълен. Тя подчерта, че все още не разполагаме с официалните статистически данни за 2017 година, които ще бъдат публикувани от НСИ следващата година.

Валери Симеонов обсъжда с възрастни хора демографската криза

„Това, което можем да кажем като демографски тенденции по отношение на раждаемостта е, че през последните години наблюдаваме едно стабилизиране на броя на ражданията”, каза доц. Димитрова. Тя посочи, че през 2016-а година са родени около 65 000 деца. През 2017 г. новородените са под 57 000. Доцент Димитрова заяви, че това не е точна бройка, тъй като предстои много от тях да бъдат регистрирани, а освен това не се отчитат и ражданията на българчета в чужбина.

Възможно ли е държавата да плаща издръжката за трето дете?

Когато съпоставим раждаемостта с други процеси като смъртността, демографската криза в страната е „тревожна”, каза експертът.

През 2018-а година ни очаква криза за медицински сестри

„Броят на умиранията е почти два пъти по-висок през 2016 година”, каза доц. Димитрова.

СПАД В РАЖДАЕМОСТТА: 5000 по-малко бебета през 2017-а

Тя подчерта, че едва ли можем да очакваме значителна промяна в демографските тенденции през следващата година.

Фондът за ин витро вече ще плаща за 4 процедури

Най-застрашените райони, където има най-слаба раждаемост са тези, в които делът на възрастните хора е значително по-висок. Най-тревожни са тенденциите в Северозападна и Северноцентрална България, където има интензивни процеси на емиграция на младите хора.

България и Румъния – с най-висок процент тийнейджърки с първо бебе

„Там демографската картина е значително по-утежнена”, каза демографът.

НАЦИЯТА СЕ ТОПИ: До 1 година може да останем под 7 млн. души

Според нея основните причини за тревожните демографски тенденции са свързани с икономиката и условията на живот. В най-застрашените райони младите хора търсят по-добри възможности за създаването на семейства и живот.  Тя посочи, че регионалните различия в икономическото развитие дават отражение върху демографската картина.

Защо да родим след 30 години

В България има населени места „призраци”, в които няма обитатели или пък живеещи там са много възрастни. За сметка на това има голяма концентрация на населението в големите градове, където условията на живот са по-благоприятни.

Населението на ЕС се е увеличило с 1,5 млн. за година

Доцент Димитрова посочи, че ситуацията в България е по-различна от тази в западноевропейските страни, които имат възможност да привличат трудови мигранти от други държави. Въпреки това тя изрази мнение, че може да се мисли за политика, насочена към българите в чужбина, които имат желание да се завърнат в България. Тя посочи, че в последните години има такива тенденции. Младежи от традиционните български общности извън страната също могат да бъдат привлечени за работа и образование в България.

ОБРАТНА ТЕНДЕНЦИЯ: Село расте с по 100 души на година

На въпрос за демографските тенденции при различните етноси в България, доц. Димитрова отговори, че докато турците са по-близки до репродуктивния модел на българите, при ромите раждаемостта е все още висока. Въпреки това дори сред ромите се забелязва намаляване на броя на родените деца от една жена.

Японците ще се стопят с почти една трета до 2065 година

„В следващите години едва ли може да се говори за сериозна промяна в съотношението между етносите”, заяви доц. Димитрова.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.