Могат ли институциите да гарантиран сигурността на гражданите, питат от БСП

БСП ще иска изслушване на премиера в четвъртък в парламента относно ситуацията в страната след убийствата от последните дни. Това обяви заместник-председателят на партията Кирил Добрев на пресконференция след заседанието на Изпълнителното бюро на БСП, предаде БТА.

По думите му основният въпрос е могат ли институциите да гарантират сигурността на гражданите. Добрев даде пример с отвличането преди месеци на сина на бизнесмен, опита за убийство на данъчен инспектор, шесторното убийство в Нови Искър, убийството на бизнесмена Петър Христов.

Издирваният за шесторното убийство в Нови Искър се е самоубил

„Европредседателството започна, обвиняват ни, че едва ли не саботираме този процес и искаме да изложим страната ни пред чужденците”, посочи той. „Всичко онова, което се случва в последните месеци и последните няколко дни, няма как да не изложи управляващите максимално, ние от опозицията сме само някаква бледа сянка в този опит за дискредитиране на България”, добави Кирил Добрев.

Той отбеляза, че за шесторното убийство в Нови Искър се твърди, че е от битов характер, но в тази битова драма има нещо много притеснително - осем години държавата не може да прибере човек с влязла в сила присъда.

600 осъдени живеят на свобода у нас

„С успокоение разбрах, че такива случаи са около 500-600”, коментира Добрев.

Петър Христов е убит с оръжие, използвано от професионалисти

Той определи убийството на Петър Христов като нагло и демонстративно.

„Дали е политическо или бизнес не мога да кажа, проблемът е, че в последно време границата между бизнеса и политиката е много размита”, коментира Добрев.

„Страхувам се, че Велико Търново е поредното феодално владение, подобно на Добрич и Хасково, в което някой, за да си позволи да прави бизнес от Дунава до Горна Оряховица, е трябвало да води разговори с този човек”, коментира заместник-председателят на БСП. По думите му поне така казват слуховете. „И да не ми пробутват теорията за „Килърите” и за „Наглите”, защото оттук пък колко въпроса излизат”, коментира Добрев. „В качеството си на какъв Христов е правил среща на министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов с един престъпник, къде е извършена срещата, била ли е обезпечена, вярно ли е, че същият човек, който е защитен свидетел, лично е екзекутирал няколко от жертвите”, попита той. 

Простреляха данъчен шеф в София (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Вотът на недоверие към кабинета „Борисов 3” остава за корупция, в което влиза и престъпността”, каза Кирил Добрев. Той съобщи още, че в събота, 13 януари, Националният съвет на БСП ще обсъди на заседание позицията на партията относно ратификацията на Истанбулската конвенция. Добрев обясни, че Изпълнителното бюро на БСП вече има позиция против ратификацията на конвенцията.

„Пленумът на 13-ти може да изрази съвсем различна позиция и това е право на Националния съвет”, коментира той.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.