Хиляди левове отиват за ремонти на локомотиви, които след дни отново се повреждат

Смъртни заплахи към служител на БДЖ след разследване на NOVA. 

"Ти си мъртъв. Събрал си се с лоши хора. Ще се насадиш, да знаеш" - такова обаждане получи шефът на експлоатационен пункт "Мездра", който алармира за фиктивни ремонти на локомотиви за хиляди левове държавни пари. 

В разследването бяха показани доклади на служителя за локомотив, който на няколко пъти излиза от ремонт в неизрядно състояние. 

СЛЕД РАЗСЛЕДВАНЕ НА NOVA: Транспортният министър разпореди проверка в БДЖ (ВИДЕО)

Позвъняването към служителя на БДЖ се случи часове след излъчването на изобличаващия материал. Запис на заплахите беше излъчен в "Здравей, България" пред директора на "Холдинг БДЖ" ЕАД Владимир Владимиров и управителя на БДЖ „Товарни превози” ЕООД Любомир Илиев. 

Илиев разпозна гласа от телефона като Бойко Стоилов, който отговаря за ремонтите. 

РАЗСЛЕДВАНЕ НА NOVA: БДЖ дава пари за футболисти, вместо за машинисти

"Не мога да тълкувам думите на друг човек. Разговорът може да е бил изрязан", коментира той. 

Пред NOVA самият Стоилов обясни думите си по телефона така: "Той е мъртъв в моето сърце. Причината е начинът, по който се спомена моето име".  

В репортажа си Марин Николов разказва за масовото надвишаване на извънредния труд на машинистите в БДЖ за района на София – близо 40 хиляди часа, което е двойно над допустимото по закон.

Разследването в Темата на NOVA разкрива как при липсата на пари за назначаването на машинисти в железниците има заплати за… футболисти. И как БДЖ плаща хиляди левове за ремонти на локомотиви, които след броени часове или дни отново се повреждат.

"Всичко това е поредица от лъжи, които водят до голяма манипулация", коментира Владимиров.

На въпроса дали се извършват фиктивни ремонти, Илиев отговори, че преди да бъде пуснат локомотивът на работа, му се извършва технически преглед и седем лица проверяват това по веригата.   

РАЗСЛЕДВАНЕ НА NOVA: Стотици часове извънреден труд и заплати за футбол в БДЖ

"Локомотивът е на 40 години. Той по всяко време може да дефектира", коментира той. 

По всяко едно от разкритията в разследването на NOVA ще има проверка. Това заяви транспортният министър Ивайло Московски, който увери, че ако бъдат установени нарушения виновните ще бъдат санкционирани. Относно смъртните заплахи към служител на БДЖ- от министерството  съветват самият той да подаде оплакване. В същото време от БСП настояха за уволнения сред ръководството на БДЖ, а ако това не се случи, то самият Московски да подаде оставка. Междувременно стана ясно, че Бойко Стоилов, който заплаши служителя на БДЖ, е уволнен.

Кой допуска претоварване и неизправни влакове по линиите и къде отиват парите за държавния железопътен превоз на товари? Кой и защо заплаши един от източниците на автора на разследването Марин Николов? Отговорите на тези въпроси гледайте във видеото.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.