Една от тях е инженер-химик

Списъкът на професиите, за които има недостиг на работна ръка, е допълнен с три нови единични групи професии. Това каза социалният министър Бисер Петков след заседанието на НСТС, предаде БГНЕС

ПО-ВИСОКИ ЗАПЛАТИ ПРЕЗ 2018 Г.: Бизнесът търси квалифицирани кадри

„На база на обсъждане в Национален съвет за трудова миграция и мобилност и предложение на работодателските организации, са въведени три нови единични групи професии, които ще се ползват от т. нар. „бърза писта“, т.е., при тях работодателите няма да са задължени да провеждат така наречения „пазарен тест“. Тоест, присъствието им в списъка означава признат недостиг на съответните кадри в тази професия“, обясни Петков.

БУНТЪТ НА БУДИТЕЛИТЕ: Учените от БАН излязоха на протест

Списъкът се актуализира ежегодно от социалния министър до 31 януари. Сред професиите става дума и за инженер-химици.

Как България може да стане лидер на иновативните пазари?

На заседанието на НСТС беше обсъден проектът на ЗИД на Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност. Той беше подкрепен от всички присъстващи представители на организациите, с изключение на КТ „Подкрепа“, каза вицепремиерът Валери Симеонов.

Предприемачите не намират кадри, чакат 3% икономически ръст

Социалният министър Бисер Петков обясни, че със законопроекта се правят изменения и допълнения във връзка с транспонирането на евродиректива относно условията за пребиваване на определени категории граждани на трети държави с цел научни изследвания, следване, стажове и т.н.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.