2017 година била първата „глътка свеж въздух” от 8 години насам

По-високи заплати и нови работни места от 1 януари. Данните са на Българската търговско-промишлена палата. Причината е, че бизнесът отчита ръст на приходите и съживяване на икономиката.

До момента сме изработили и държавата е похарчила над 32 милиарда лева. Резултатът - изпращаме най-успешната година от 2008 насам, твърдят икономисти.

София - най-богатата област, Сливен - най-бедната

Бизнесът е на същото мнение. Общо около 200 000 са новите работни места, а всеки втори работодател у нас планира да увеличи заплатите на своите служители с между 10 и 20 %.

Равносметката за вече изминалата година, според националната статистиката - отчитаме абсолютен рекорд в историята по брой заети българи. 

Работим повече, харчим повече и пълним хазната все по-лесно. За бизнеса 2017 година е първата „глътка свеж въздух” от 8 години насам.

„Една успешна година. Има ръст на БВП почти 4%”, заяви Васил Велев, Асоциация на индустриалния капитал в България.

„Това е най-добрата следкризисна година за България. Имаме намаляване на безработицата. От 1 до 6 - оценката е 4”, коментира икономистът Румен Гълъбинов.

Бизнесът прави смели планове и обещава по-високи заплати още от 1 януари. Причината - в много от секторите има сериозна липса на кадри.

Ще подадат ли колективна оставка лекарите от болницата в Ловеч?

„Когато има една работа, която трябва да се свърши, но няма кой да я свърши- тя остава несвършена и това се отразява на всички- заплати, доходи”, коментира Васил Велев.

Държавата също вдига социалния праг. Още преди края на тази година стана ясно, че пари в хазната- има.

„Приходните агенции са с милиард повече приходи”, заяви премиерът Бойко Борисов.

Парите щели да отидат за пенсии, учители, полицаи и майки. От следващата седмица минималната заплата също се увеличава.

Имало обаче и пропуски. Борбата с корупцията, например, се наблюдавала много внимателно от потенциални инвеститори, твърдят експерти. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. 

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си