Ще решава ли народът за еднополовите бракосъчетания?

"За" и "против" гей браковете – тази тема достигна и България. Разпалиха я споровете около Истанбулската конвенция. Продължи я министърът на отбраната Каракачанов, който поиска референдум да реши дали България приема еднополовите бракове.

Красимир Каракачанов иска референдум за гей браковете

В референдума по идея на Каракачанов трябва да залегнат още два въпроса: "Съгласни ли сте с въвеждането на трети пол и джендър идентичност в българското законодателство?" и "Съгласни ли сте да се въведе джендър обучение в българската образователна система?".

Борисов: Ще приемем Истанбулската конвенция с резерви (ВИДЕО)

В 26 страни по светa гей браковете са признати от закона. 

Два протеста срещу Истанбулската конвенция

На първо място е Холандия - в страната на лалетата хомосексуалните връзки, макар и без брак, са били приети още през 1811 г. Повече от 207г.

Ако говорим за легален брак обаче, Холандия разрешава това едва през 2001-ва година.

Най-младата в това начинание е Германия. Там узакониха еднополовите бракове през юли - миналата година.

Българин беше сред първите, който се врече във вярност на своя партньор .

Според официални данни във Федералната република са регистрирани официално 94 000 еднополови двойки, от които 46 000 живеят отдавна на семейни начала без официален  брак.

ОКОНЧАТЕЛНО: Австралия узакони еднополовите бракове

Сред останалите страни, в които еднополовите бракове са разрешени, са Великобритания, Швеция, Финдандия, Норвегия, Дания, Франция, Белгия, Люксембург, Исландия, Португалия, Испания, Ирландия. 

В Русия беше регистриран първият еднополов брак

Малта дори въведе официално неутрален пол - Х. Европейските страни, които признават единствено законното съжителство между хомосексуални, са Словения, Чехия, Естония, Италия, Хърватия, Швейцария, Гърция, Унгария и Кипър. 

Румънци с икони спряха прожекцията на френски филм

И докато в голяма част от страните в Западна, Северна и Централна Европа е узаконено фактическото съжителство, то на Балканите определено има съпротива дори и срещу подобно решение.

От 12 държави на полуострова само три са узаконили хомосексуалното съжителство, но не и браковете. Това са Гърция, Хърватия и Словения.

Германският парламент узакони гей браковете

Карлос Контрера от ВМРО и един български политик, който навремето имаше смелостта публично да обяви, че е хомосексуален, и то преди да влезе в политическа кампания – Виктор Лилов говориха в студиото на "Събуди се".

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.