Изменението беше подкрепено от 393-ма депутати

В Германия Бундестагът одобри узаконяването на еднополовите бракове. След новата поправка в правния кодекс на страната вече ще се казва, че „бракът е встъпване до живот от двама души от различен или еднакъв пол“.

По темата

 Реформата дава на хомосексуалните мъже и жени пълни права да се възползват от брачната институция. Те ще могат вече и да осиновяват деца. Досега отношенията между партньори от един и същи пол се уреждаха единствено чрез граждански съюз.

Долната камара на германския парламент прие проектозакона с 393 гласа „за“ и 226 „против“. Горната камара вече е одобрила браковете и се очаква промяната в законодателството да влезе в сила преди края на годината.

Предложението беше включено в дневния ред на парламента от коалиционния партньор на Меркел - Социалдемократическата партия (СДП), както и от партията на Зелените и лявата „Ди Линке“. Против се обявиха крайнодясната „Алтернатива за Германия“ и консерваторите от Християндемократическия съюз (ХДС).

В началото на тази седмица беше публикувано интервю на германския канцлер Ангела Меркел в женското списание „Бригите“, в което тя за първи път намекна, че подкрепя еднополовите бракове. Преди това канцлерът бе против законовите съюзи при хомосексуалните.

В интервюто си обаче тя посочва, че е променила позицията си, след като наскоро е имала „запомнящо се преживяване“ при среща с лесбийска двойка, която се грижела за осем осиновени деца.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.