Документът е бил отказан от Община Пазарджик, но Административният съд взема компромисно решение

Датчанка поиска да бъде вписана като баща у нас. Чужденката има гей партньорка българка, която родила дете от донор. За българските власти казусът е уникален и все още няма решение. 

По темата

Венета е от Пазарджик. Преди 3-години се жени за приятелката си в Дания. Днес не иска да показва лицето си заради предубежденията у нас.

Двете жени имат дете, което Венета ражда от донор в Дания, но когато се връща в родния си град, за да му издаде акт за раждане, среща отказ.

„Аз не мога да разбера тях какво ги интересува с кого аз съжителствам - дали с мъж, или с жена. Аз съм биологичната майката на детето и в случая отсрещният родител няма нищо общо с цялата тази история”, обяснява Венета Петрова.

От служба ГРАО отказват да издадат документа с мотива, че по българското законодателство в актовете за раждане се вписват имената на майка и на баща, но не и на две майки.

„Това е дискриминация към еднополовите връзки и бракове и за съжаление децата страдат така като него, като сина ми. Аз го определям като един парадокс”, заявява Венета. „Последствията от тази история е, че собственият ми син сега е регистриран в полицията, че ми е гост”.

Жената решава да съди общината и печели делото. Според съда няма проблем актът за раждане да бъде издаден, въпреки че в датските документи на детето фигурират имената на две майки.

„Бащата- неизвестен, трябва да бъде заличен. Той не може да бъде бащата-жена, защото това противоречи на закона”, обясни адвокат Янчо Дрянов.

От общината отказват коментар, тъй като все още не са се запознали с мотивите на съда и едва след това щели да решат дали да издадат акт за раждане.

Решението на съда не е окончателно и общината може да го обжалва.

 

Изследване на агенция "Галъп" показа преди време, че всеки трети българин не приема хомосексуалистите. За първи път у нас телевизионна камера влезе в дома на две жени, създали семейство с дете. Повече по темата гледайте във видеото на Миролюба Бенатова.