В инсталацията ще се изгарят тези, които не подлежат на рециклиране

Столичната община ще тегли заем, за да гори отпадъците на София. Нова площадка за производство на енергия от боклуци трябва да бъде изградена в квартал „Дружба”.

В инсталацията ще се изгарят отпадъците, които не подлежат на рециклиране. Тези отпадъци, наречени RDF гориво, ще захранват 40 000 домакинства на парно с топлоенергия. 30 000 семейства пък ще имат електроенергия от този вид гориво. Очаква се след време това да се отрази на крайния потребител във вид на по-ниски сметки.

Целият проект ще струва 157 милиона евро. Парите ще дойдат от Европейския съюз, от бюджета на общината и от заем от 67 милиона евро, който тепърва ще бъде обсъждан.

Стефан Димитров е един от авторите на платформата airbg.info за граждански контрол върху мръсния въздух. Според активистите за повече кислород съоръжението за горене на отпадъци е опасно за София.

„Изгарянето на боклуци при високи температура ще вкара във въздуха дълги и нестабилни молекули, 13 тона допълнителни фини прахови частици. Гравитацията ще го връща при нас да го дишаме”, коментира Димитров.

„Ако си мислите, че комисията ще допусне проект, който не е еко, това е невъзможно”, заяви кметът на София Йорданка Фандъкова.

Проектът за изграждане на площадка за горене на отпадъци е получил положителна екологична оценка още през 2015 г.

Сметките за парно трябва да спаднат, защото дружеството ще топли водата в домовете ни, без да плаща за газ или други горива. Заводът ще произвежда РДФ гориво още от 2015 г. Оказва се обаче, че вместо да печели от него, общината плаща, за да го гори в два циментови завода. За да се изгради системата, ще трябва да се тегли заем от 67 млн. евро.

„Взимането на заем и наливането му в едно губещо дружество като „Топлофикация” е един ход, който не трябва да допуснем да се случи, защото тези пари са гарантирани с нашите заеми”, коментира Стефан Димитров.

Инсталацията в София трябва да бъде завършена през 2022 г., като тя ще е една от над 300 такива, които вече работят в цяла Европа.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.