Вижте кои са те!

За много хора социалната мрежа Facebook се е превърнала в неделима и важна част от ежедневието им. Obekti.bg и Mashable обаче събраха няколко причини, заради които си заслужава да деактивирате своя акаунт и да използвате времето си за нещо друго. 

1. Несъзнателно пристрастяване

Facebook се превръща в навик. Напълно възможно е да се пристрастиш към мрежата, сочат някои изследвания. За разлика от пушенето и други по-опасни навици, пристрастяването към Facebook се забелязва много по-трудно. С други думи – може и въобще да не подозирате, че не може да живеете без социалната мрежа. Средно жените прекарват по 81 минути на ден във Facebook, докато мъжете – 64 минути.

Зукърбърг: Направих много грешки с Facebook

Общо взето Facebook е като кредитна карта, с която харчиш повече в момент, в който не можеш да си го позволиш. По-добре е да станеш наясно с това още сега, отколкото да осъзнаеш колко много (в случая време) си похабил в нея.

2. Ниско самочувствие

Качихте един-два килограма през празниците? Нормално. Facebook обаче ще ви накара да се чувствате още по-зле от този факт.

Зукърбърг въвежда нови промени във Facebook

Според едно изследване потребителите на социалната мрежа (най-вече жените) стават изключително претенциозни към своя външен вид, когато гледат снимките на свои приятели. Повече от половината от общо 600 души, участвали в проучването, заявяват, че онлайн албумите на останалите потребители ги потискат. Те започват да искат да имат същото тяло, дори решават да отслабнат. В крайна сметка всичко това оставя у хората едно негативно чувство. Според изследването младите потребители са най-податливи и могат да развият дори хранителни разстройства вследствие на натиска, който социалните мрежи им показват. А той е много по-голям дори и от модните списания.

Педиатри: Facebook не е място за малки деца

Други проучвания пък показват, че младите Facebook потребители дори биха могли да станат по-нарцистични, да развият агресивно поведение и дори ида имат проблеми със съня.

3. Преди изпит

Ако сте студенти, то със сигурност знаете колко трудно е да се накани човек да учи за следващия изпит. Защо трябва да прибавяме и Facebook към това уравнение?

Деактивирането на акаунта по време на сесия ще улесни живота ви и без съмнение ще доведе до по-добри резултати.

4. Лично пространство

Запазването на лично пространство в мрежата е сериозен проблем за всеки интернет потребител. Самият факт, че Facebook постоянно променя условията за защита на личните данни, е достатъчен, за да ви накара да се махнете от социалната мрежа.

Новите опции във Facebook, които ще могат да изкарат наяве всички ваши „харесвания“ директно през търсачката на сайта, едва ли ще зарадват повечето потребители. Да не говорим, че рекламните агенции имат достъп до значителна част от живота ви.

Да, може да изтриете снимките и статусите си. В интернет обаче нищо не може да „умре“ наистина. Ако не вярвате, питайте Кейти Кърик, чийто купонджийски снимки бяха свалени използвани срещу нея или момичето, чийто Facebook сатус срещу Барак Обама предизвика федерално разследване.

Без Facebook вашите снимки, мисли, работа и идеи остават ваша собственост.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.