Няма да има и референдум

Правителството изтегля Истанбулската конвенция. След множество скандали и протести премиерът Бойко Борисов предложи текстът да бъде оттеглен, за да се обсъди спокойно. В началото на годината кабинетът прие Конвенцията на Съвета на Европа срещу домашното насилие, по-известна като Истанбулската конвенция.

ДПС няма да подкрепи референдум за Истанбулската конвенция

"Имаше много тежки реакции и на коалиционния партньор, и на православието, и на мюфтийството и се насадиха огромни страхове у българския народ", заяви Борисов.

"Ние сме правителство, избирано от народа неведнъж, и сме длъжни да се съобразим с народа", посочи премиерът.

Властта изтегля Истанбулската конвенция

"С този акт считам, че ще приключи тази тема, за която несправедливо бяхме обвинявани", заключи Борисов, цитиран от БГНЕС. 

А в парламента се разрази истинска буря заради Истанбулската конвенция. Депутатите от БСП се възползваха от правото си в първата седмица на месеца да предлагат точки от дневния ред. Те поискаха точка референдум за Истанбулската конвенция. 

Малко по-късно народните представители решиха, че национален референдум, свързан с Истанбулската конвенция, няма да се проведе. Идеята на БСП беше да има национален референдум с въпрос „Против ли сте Народното събрание на Република България да ратифицира така наречената Истанбулска конвенция от 11.05.2011 г.?”. За тази инициатива, обаче гласуваха 67 депутати, 121 бяха против и 23 се въздържаха.

Министърът на правосъдието Цецка Цачева заяви, че е нужно да се извършват изменения и допълнения в законите във връзка с превенцията и противодействието на насилието над жени, в това число и домашното насилие.

Истанбулската конвенция влиза в сила в Кипър

В отрицателен вот народният представител от ПГ на ГЕРБ Тома Биков заяви: „Гласувах с „против”, защото не възнамерявам да участвам в предизборната кампания на БСП за евроизборите”, предаде "Фокус".

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева коментира и някои обвинения срещу себе си във връзка с Истанбулската конвенция.

ДЕМОНСТРАЦИЯ: С народни песни и танци срещу Истанбулската конвенция

„Никой не може и няма право да вменява, че говоря против църквата и срещу тези, които са против конвенцията. Мисля, че съм доказала, че уважавам всички институции. Уважавам българските граждани. Аз също ходя между хората и знам какво мислят. Затова инициирах дискусия в Софийския университет“, каза Караянчева, цитирана от "Фокус".

АФИС: 38% от българите не са осведомени за Истанбулската конвенция

По думите ѝ там са се изказали над 130 организации и всички мнения са качени на сайта на Народното събрание. „Няма да позволя някой да се опитва да вменява внушения на българските граждани по каквото и да е тема, касаеща Истанбулската конвенция", заяви Караянчева. Тя подчерта, че всеки има право да изказва мнение и точно по тази причина, вслушвайки се в гласа на хората, правителството днес е изтеглило конвенцията.   

Проучване: 16% от българите подкрепят Истанбулската конвенция

БСП не предлага алтернативи, а иска да създава само хаос. Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов по време да дебатите, цитиран от БГНЕС.

Цветанов коментира, че БСП са направили дори и подписка за приемане на конвенцията през ноември и декември. „Много е лесно да се заиграете със страховете на хората. В това отношение сте номер едно. Но вие никога не може да сте политическа сила с ясна визия”, смята Цветанов.

Засега ГЕРБ се отказва от Истанбулската конвенция

„Ако днес попитаме какво мисли председателят на ПЕС, разликата е огромна, какво мислят тези, които са работили по тази конвенция - Илияна Йотова, бивш евродепутат и сегашен вицепрезидент”, посочи председателят на ГЕРБ.

"Вие друго не може да направите освен да дестабилизирате страната. Никога няма да бъдете управляващи с този подход, защото сте непрогнозируеми", обърна се Цветанов към БСП.

Има ли джендър скандал с новия български филм „Лили рибката”?

„Днешният дебат можеше да бъде отложен, защото всички разбрахме, че МС на днешното си заседание ще изтегли конвенцията, а доколкото разбрах тя е изтеглена вече”, коментира Цветан Цветанов.

"Искахте да се заигравате отново със страховете на хората. Не предлагате алтернативи, а искате да създавате само хаос", добави той. 

58% от българите, чули за Истанбулската конвенция, не я одобряват

Както NOVA съобщи, по-рано и от ДПС изразиха позиция, че няма да подкрепят референдум за Истанбулската конвенция. Според Хамид Хамид от Движението, България е парламентарна република и подобни въпроси се решават от НС. Днес кабинетът  обяви, че започва спешни промени в Наказателния кодекс за неизбежната отбрана във връзка със случая в Пловдив.

Репортери: Мия Димитрова, Ина Гълъбова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.