Калин - Покровителят на книгите

Да даряваш живот на книгите с ръцете си – това е дарба, която малцина владеят. А да си на 26 години и да си се научил сам да изработваш, украсяваш и създаваш книжни съкровища си е цял подвиг. Кой е „съвременният шивач” на приказки, който шие без да е шивач, и пише, без да е писател.

Нарекъл себе си Стопан. Покровителят на книгите.

Библиотекар откри кичур от косата на Вашингтон в стара книга (СНИМКИ)

"Аз се стремя към този образ, искам в някакъв момент да бъда мъдър старец, който хората уважават, кой не би искал подобно нещо. Аз не искам да се губя въпреки възрастта си", казва той.

Звучи като приказка, нали? Но е истина! Случва  се- тук и сега. В 21 век.  Всяка книга или тефтер, сътворени от Калин, са истински съкровища. 

"Другата игра": Александър Попов между волейбола и книгите

"Когато правиш нещо трябва да гледаш да е красиво не само във времето, в което живееш, но и за по-нататък, да е универсално красиво – и да остане красиво. Аз се стремя към симетрия, хармония, нещо по-традиционно", казва Калин.

Така времето остава в ръцете му. Пряко и преносно. 

"Никога не ми е харесвало някой да управлява времето ми, както беше казал някой – ако искаш да успееш в нещо, просто се провали в това да работиш каквото и да е, нямаш избор. Аз напусках всичките си работи – от каприз. Или се проваляш и живееш на гърба на родителите си, или измисляш някаква идея, която ти носи доходност и удоволствие", казва той. В забравения свят на занаятите се гмурва и се лута.   

Луис Басат - колекционер с български корени, който има скъпа картина за 2 долара

Научава се как да си забърка лепило, как да подбере кожа и хартия, как се полага злато. Да бъде книговезец  тръгва като хоби, но поривът да твори не го напуска. Въпреки препъни-камъните. Хобито му става професия. Вече е майстор с диплома. Нямало кой да го изпита. Защото книговезците се броят на пръстите. Напук на предразсъдъците Калин успява да се издържа от книговезането. 

Писатели искат пари и за ксерокопията на книгите им

"Това, което ме е отблъсквало най-много в реакцията на някои хора – реплики от сорта – „Това няма как да го продаваш в България, това само в чужбина го продаваш. В България никой не цени изкуството", казва той.

Вижте повече за уникалната история на Калин във видеото.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.