За поста се състезават Евгени Георгиев и Светлин Михайлов

Ключов избор в съдебната система. Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет избира  председател на Софийския градски съд.

Отложиха гласуването на нов председател на Софийския градски съд

За поста се състезават Евгени Георгиев и Светлин Михайлов. И двамата са съдии в Софийския градски съд. В периода 2004 – 2009 г. Михайлов вече е заемал важния пост. През миналата година шефът на съда Калоян Топалов подаде оставка. 

Председателят на Софийския градски съд подаде оставка

Георгиев беше разпитан за специализациите си в чужбина и как е съвместявал съдийската си работа.

"Бил съм в неплатен отпуск", обясни Георгиев и допълни, че квалификациите му в САЩ са подобрили уменията му и макар да е можел да избере работа зад граница, е останал с опита си у нас. Георгиев е известен с инцииативите си в областта на медиация - решаване на съдебни спорове извън съда. Той беше питан и за акциите, които е притежавал в КТБ, като обясни, че е загубил от тях, не познава Цветан Василев и не се е срещал с него.

Светлин Михайлов беше питан за медийните скандали от времето, в което е бил председател на Софийския градски съд. Единият от тях е свързан с краден джип в Германия, който шофирал. Той обясни, че колата му е предоставена от Агенция "Митници", защото била конфискувана от тях. Относно имотното си състояние той обяви, че има два апартамента и спестявания от над 1 000 0000 лева заради имотни сделки, които извършил по наследство.

"Няма да цитирам Библията, но там беше казано, че който няма грях, нека да хвърли камък", каза Светлин Михайлов.

До овакантяването на поста председател на Софийския градски съд се стигна, след като Калоян Топалов подаде оставка. Преди месец изборът беше отложен заради заболяване на Единия кандидат Светлин Михайлов.

За да има избор един от кандидатите трябва да получи 8 от общо 14-те гласа в Съдийската колегия на ВСС.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.