За финансирането на сделката са нужни 320 млн. евро, сочи неофициална информация

"Решението за ЧЕЗ в голяма степен е в ръцете на чешката страна", обясни председателят на борда на директорите на "Инерком" Милена Стоева.

След преговорите в Прага от дружеството продължават да работят по финансирането на сделката, за което, по неофициална информация, са необходими 320 милиона евро.

Петкова: Правителството няма как да даде отговор за финансиране на сделката за ЧЕЗ

Финансовият консултант на "Инерком" Веселин Захариев обясни, че още се уточнява какъв дял във финансирането ще е собствен капитал и какъв ще е под формата на заеми: "Част от него ще е със собствен капитал, другото ще е финансиране от банки. Водят се преговори за съотношението собствен капитал към банково финансиране. Преговорите се водят с нормален тон. Шумът, който се вдига в последните седмици, не ни подмага много и леко бави цялата задача", коментира той. 

"Инерком" за ЧЕЗ: Държавата не е единственият гарант за обществения интерес

"Инерком" като дружество нямало право да участва в арбитражното дело, което "ЧЕЗ Груп" води срещу България, но Стоева не коментира дали ще съдействат с документи по делото, ако се наложи.

Екипът на Гинка Върбакова е на форум за неправителствените организации в енергетиката, в който участва и Марош Шефчович - вицепрезидент на Европейската комисия, отговорен за енергийния съюз.

Петкова: Правителството няма как да даде отговор за финансиране на сделката за ЧЕЗ

Шефчович обаче беше пестелив с коментарите си за това дали нашата държава трябва да има дял в дружеството. Той обяви, че са обсъждали темата с премиера Бойко Борисов, но са се разбрали да не се намесват, защото сделката е между частни дружества. 

"На този етап Еврокомисията наблюдава усилията на българските институции да се уверят, че сделката между двете частни дружества съответства на единното законодателство", заяви Шефчович. 

В сряда Комисията за защита на конкуренцията беше уведомена официално за сделката между "Инерком" и "ЧЕЗ Груп" и до най-много три месеца тя трябва да се произнесе дали продажбата отговаря на правилата на българския пазар.

НЯКОЛКО ФАКТА ЗА КАЗУСА "ЧЕЗ"

* Купувачът на ЧЕЗ е "Инерком България"

* Министърът на енергетиката подаде оставка заради приятелство със собственика на фирмата. „Не искам по никакъв повод да се коментират някакви отношения и да има поводи за съмнения за сделката, да се намесва името на премиера. Смятам, че достойната постъпка е да се подаде оставка”, заяви Петкова.

* Премиерът разпореди ДАНС и НАП да проверят сделката за ЧЕЗ

* Гинка Върбакова, "Инерком", пред NOVA: "Аз съм крайният собственик" 

* Президентът Румен Радев поиска проверка на сделката с аргумента, че тя засяга националната сигурност

* Сделката още не е финализирана и предстои да бъде одобрена от съответните органи       

* Управляващите заявиха, че държавата има механизми да провери сделката и да защити интересите на потребителите

ВСИЧКО ЗА КАЗУСА "ЧЕЗ" ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.